Experience Traps: 'A Midsummer Play'

11 augustus 2018: boekpresentatie, performances en filmscreening

In aanwezigheid van enkele kunstenaars stelt het Middelheimmuseum de publicatie voor bij de tentoonstelling 'Experience Traps'.

Naar aanleiding van de boekpresentatie voert Monster Chetwynd die dag ook haar nieuwe performance uit, toont het museum de nieuwe film van Ulla von Brandenburg en stelt Dennis Tyfus een improvisatieconcert met diverse muzikanten voor.

Programma

11 uur
Open repetitie 'Pomegranate Promenade' van Monster Chetwynd

Tot 13 uur kan je doorlopend even halt houden bij de open repetitie van de nieuwe performance Pomegranate Promenade van Monster Chetwynd.

Locatie: in de buurt van Franchise Unit, Atelier van Lieshout
Toegang: gratis

14 uur
Performance 'Pomegranate Promenade' van Monster Chetwynd

Speciaal voor de tentoonstelling Experience Traps ontwikkelde Monster Chetwynd Pomegranate Promenade (2018), een nieuwe performance volgens de structuur van een promenade, waarbij toeschouwers in een zorb (een grote transparante plastic bal) door gekostumeerde artiesten worden geleid langs een parcours van mini experience traps.

De toeschouwer struint mee over de geijkte paden van voormalige theatertuinen, waarbij hij of zij overdonderd wordt door barokke verhalen en figuranten met epische proporties. De kunstenares en haar kleurrijke trawanten sturen het lichaam van de toeschouwer en laten zijn of haar verbeelding ronddwalen over de lanen en beboste paden van Arcadia en Eden. 

Locatie: in de buurt van Franchise Unit, Atelier van LIeshout
Toegang: gratis

15.30 uur
Booklaunch 'Experience Traps' en kunstenaarsgesprek

Voorstelling in aanwezigheid van schepen voor cultuur Caroline Bastiaens van de nieuwe tentoonstellingscatalogus en een gesprek tussen de kunstenaars Monster Chetwynd, Ali Janka (Gelatin)Dennis Tyfus en curator Pieter Boons, gemodereerd door Laura Herman, auteur van deze publicatie. Het boek is een ontdekkingsreis door de wondere wereld van de baroktuin en toont hoe kunstenaars de hedendaagse relevantie van de barok uitdragen in deze tentoonstelling en in hun werk. Een uitgave van Motto Books. De publicatie kost 25 euro.

Locatie: Franchise Unit, Atelier van Lieshout
Toegang: gratis, maar reserveer even op voorhand

16.30 uur
Filmscreening 'Le Soleil te regarde' van Ulla von Brandenburg

Le Soleil te regarde is een 16mm film, een weergave van de performance van Ulla von Brandenburg en Benoît Résillot, die ze creëerden voor de gelijknamige theatersculptuur in het Middelheimmuseum.

Deze is gebaseerd op het boek L'Autre monde ou les états et empires de la Lune van de Franse schrijver Savinien de Cyrano de Bergerac. Deze zeventiende-eeuwse libertijn ontwikkelde een buitengewone verbeeldingskracht, beïnvloed door de filosofie en de wetenschappelijke ontdekkingen van zijn tijd. De taal die hij schrijft, wordt voortdurend opnieuw uitgevonden, de zintuigen en de geluiden worden steeds vernieuwd; hij claimt zijn vrijheid en open geest in constante beweging.

Von Brandenburg en Résillot maken van deze barokke dromer de permanente bewoner van deze theatersculptuur, in een spookvertelling met vreemde herinneringen aan een reis naar de maan, doorspekt met Latijnse lofzangen en improvisatie.

Locatie: Franchise Unit, Atelier van Lieshout
Toegang: gratis

17.00 uur
Voorstelling van de editie 'Expearience Trap' door Monster Chetwynd

Deze exclusieve editie op 16 exemplaren wordt voorgesteld in aanwezigheid van de kunstenaar. De unieke exemplaren zijn voorbehouden aan leden van de vriendenvereniging van het Middelheimmuseum, de Middelheim Promotors. Zij kunnen op 11 augustus een exemplaar van de editie reserveren (lid worden kan via www.middelheimpromotors.be).

Locatie: Franchise Unit, Atelier van Lieshout
Toegang: gratis

21 uur
'Dennis Tyfus presenteert: Free Jazz Middelheim'

Jazz Middelheim wordt eindelijk bevrijd door willekeurig samengestelde combo’s die beperkingen zoals ritme, timing, instrumentarium en hoe daarop te soleren vrolijk aan hun laars lappen. Dit alles wordt u gebracht in een authentiek improvisatieconcert.  

Met Cel Overberghe, Wim De Busscher, Kris Delacourt, Clara Lissens, Elko Blijweert, Mia Prce, Lieven Martens, Timo van Luijk, Gerard Herman, Erwin van Looveren, Boris van den Eynde, Christophe Albertijn e.a.

Locatie: De Nor
Toegang: 5 €

Meld je aan voor onze nieuwsbrief