• Welkom in het Middelheimmuseum

    Het Middelheimmuseum is een speciale plek waar kunst en natuur hand in hand gaan.
Tentoonstelling
Pascale Marthine Tayou, Colored Stones (detail) 2018. Courtesy the artist and GALLERIA CONTINUA, exhibition view Hedges, Edges, Dirt - ICA / VCU, Richmond, USA, 2018. copyright ADAGP, Paris. Photo by David Hunter Hale for ICA / VCU.
Tijdelijke expo
Hedendaagse kunstenaars bewandelen koloniale sporen
zaterdag 29 mei 2021 tot zondag 03 oktober 2021 van 10:00 tot 20:00
Individuele bezoekers
Een tentoonstelling over de sporen van de (post)koloniale geschiedenis van de Middelheimsite. Verschillende kunstenaars van Afrikaanse oorsprong en met een internationale praktijk nemen de bezoeker op sleeptouw.
Kunstwerk in het kunstpark
In de kijker
#congoville
Maak kennis met de 15 internationale kunstenaars uit Congoville. Als zwarte flaneurs wandelen ze door heden en verleden en leiden ze je rond door hun imaginaire stad op de Middelheim-site.
Kunstwerk in het kunstpark
Virtuele rondleiding
#congoville
Als primeur biedt Middelheimmuseum de expo Congoville ook als virtuele tour aan. Wandel langs het online parcours van de tentoonstelling en bekijk elk kunstwerk in hoge resolutie 360° fotografie.
Mensenmassa in Congo
Oproep
#congoville
Samen met KinAct Collective zoeken we mensen die herinneringen willen delen over het leven in Congo. Tijdens een kort interview gaan we het gesprek aan vanuit je eigen belevingswereld. Heb je een object dat hoort bij je verhaal? Neem het mee!
Mensen in het kunstpark
In de kijker
#congoville
Maak je bezoek aan Congoville nóg interessanter. Laat je rondleiden door een museumgids of ontdek de tentoonstelling vanuit een nieuw, ander perspectief. Verdiep je in de thema’s via opgenomen gesprekken of fiets langs de verborgen koloniale sporen in Antwerpen. Ontdek hier het volledige aanbod.
Creatieve kinderen?
Kinderen tijdens een atelier
Kinderateliers
Zomervakantie 2021
Zoek je in de schoolvakanties een leuke activiteit voor de kinderen? Schrijf je dan snel in voor een van onze Congoville ateliers.
Presentatie
Meisje in een cirkel
Presentatie
zaterdag 18 september 2021 tot woensdag 15 december 2021 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
Drie jonge kunstenaars creëren nieuw sculpturaal werk voor het Middelheimmuseum.
Te zien in de stad
Publiek Figuur Goshka Macuga
Tijdelijke expo
vrijdag 14 mei 2021 tot zondag 01 mei 2022 van 00:00 tot 00:00
Individuele bezoekers
Voor de tweede editie van Publiek Figuur maakt kunstenaar Goshka Macuga een sculptuur waarin zij de traditie van de “held” op een sokkel –op éénzame hoogte verheven boven alle anderen– afwijst.
Man met hond
Tijdelijke expo
Time. And Again.
vrijdag 04 juni 2021 tot zondag 05 september 2021 van 00:00 tot 00:00
Individuele bezoekers
Voor deze tentoonstelling in de publieke ruimte van Antwerpen –het eerste publieke soloproject van de kunstenaar in België– maakt Ken Lum een nieuwe reeks grote affiches waarin onze relatie tot werk centraal staat.
Plan je bezoek
Praktisch
Een goed geïnformeerd mens geniet voor twee. Lees hier meer over de COVID-19 maatregelen in het Middelheimmuseum en de algemene bezoekersinformatie.
Online
Nu de coronacrisis het sociaal leven grotendeels lam legt, geraken veel mensen niet meer waar ze graag vertoeven, zoals in het Middelheimmuseum. Daarom brengen we het kunstpark naar 'uw kot'.
Collectiepaviljoen
In het paviljoen (her)ontdek je verborgen stukken uit de verzameling van het Middelheimmuseum. Iets meer dan 80% van de kunstwerken in de Middelheimcollectie is opgeborgen in depots, afgesloten voor de bezoekers. Omdat het museum maximale toegang wil bieden tot de collecties in al hun diversiteit, heeft het nu zo’n afgesloten bewaarplaats omgevormd tot een open depot.
Ontdek onze highlights
Binnen de uitgebreide collectie mogen we van een aantal beslist zeggen dat ze significant zijn voor de kunstgeschiedenis. Deze highlights zijn elk op hun manier artistieke hoogtepunten, die een bepaalde stroming of evolutie binnen de beeldhouwkunst illustreren. Ook binnen het oeuvre van de betreffende, internationale kunstenaars zijn ze van niet gering belang.
Op 13 juni 2020 zou de zomertentoonstelling Congoville openen. Congoville is een groepstentoonstelling samengesteld door gastcurator Sandrine Colard (BE/DRC). Deze tentoonstelling en andere toekomstige projecten passen binnen een bredere ontwikkeling van het museum naar meer meerstemmigheid en inclusie.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief