• Welkom in het Middelheimmuseum

    Het Middelheimmuseum is een speciale plek waar kunst en natuur hand in hand gaan.
Plan je bezoek

Middelheimmuseum: het kunstpark en de bibliotheek (op afspraak) blijven open, de binnenlocaties sluiten voor onbepaalde duur

Het kunstpark van het Middelheimmuseum blijft vrij toegankelijk, mits naleving van de geldende maatregelen. Ook onze bibliotheek blijft open op afspraak.

Om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan, sluiten we voor onbepaalde duur onze binnenlocaties (collectiepaviljoen, Braempaviljoen, infobalie/shop, museumcafé MIKA). Ook alle activiteiten voor +12jarigen worden geannuleerd. Bezoekers die een rondleiding hebben geboekt, of zich hebben ingeschreven voor een activiteit, krijgen een persoonlijk bericht met meer informatie. We informeren binnenkort over de programmatie en geplande evenementen.

We vinden het onze taak om als Middelheimmuseum maximaal een open plek te blijven voor wie daar nu nood aan heeft. We hopen dat de combinatie van kunst en natuur ook in deze moeilijke tijd kan zorgen voor mentale en fysieke zuurstof. Maar ons hart gaat uit naar de vele kunstenaars, collega’s van andere cultuurorganisaties en partners die zwaar worden getroffen worden door de nieuwe maatregelen. 

Wij zorgen voor een veilige omgeving voor je bezoek en vragen ook om enkele maatregelen in acht te nemen.

Een goed geïnformeerd mens geniet voor twee. Lees hier meer over de COVID-19 maatregelen in het Middelheimmuseum en de algemene bezoekersinformatie.
Deken
Focuspresentatie
OPGELET: MOMENTEEL ZIJN COLLECTIEPAVILJOEN EN BRAEMPAVILJOEN GESLOTEN VOOR ONBEPAALDE DUUR
zaterdag 26 september 2020 tot zondag 21 februari 2021 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
Berlinde De Bruyckere deelt haar zoektocht als kunstenaar met ons. Vertrekkend van voorbereidende schetsen, foto’s en tekeningen voor haar Middelheimtentoonstelling in 1995, neemt ze ons mee in haar denkproces.
Nu de coronacrisis het sociaal leven grotendeels lam legt, geraken veel mensen niet meer waar ze graag vertoeven, zoals in het Middelheimmuseum. Daarom brengen we het kunstpark naar 'uw kot'.
Op 13 juni 2020 zou de zomertentoonstelling Congoville openen. Congoville is een groepstentoonstelling samengesteld door gastcurator Sandrine Colard (BE/DRC). Deze tentoonstelling en andere toekomstige projecten passen binnen een bredere ontwikkeling van het museum naar meer meerstemmigheid en inclusie.
Tijdelijke expo
vrijdag 03 juli 2020 tot zondag 18 april 2021 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
Kunstenaar Tramaine de Senna (1981, Californië, woont en werkt in Antwerpen) maakt voor de eerste editie van Publiek Figuur een nieuw werk op een lege sokkel in het Antwerpse stadspark.
Op 9 juni 2020 werd het standbeeld van Leopold II verwijderd uit het straatbeeld van Ekeren, waar het sinds 1873 in de publieke ruimte stond. Het verwijderen van dit beeld is een beladen en betekenisvolle gebeurtenis, die voor heel wat vragen zorgde aan het adres van het museum. Met deze tekst willen we enkele van die vragen beantwoorden.
Tijdelijke expo
zaterdag 29 mei 2021 tot zondag 03 oktober 2021 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
Een tentoonstelling over de sporen van de (post)koloniale geschiedenis van de Middelheimsite. Verschillende kunstenaars van Afrikaanse oorsprong en met een internationale praktijk nemen de bezoeker op sleeptouw.
Collectiepaviljoen
In het paviljoen (her)ontdek je verborgen stukken uit de verzameling van het Middelheimmuseum. Iets meer dan 80% van de kunstwerken in de Middelheimcollectie is opgeborgen in depots, afgesloten voor de bezoekers. Omdat het museum maximale toegang wil bieden tot de collecties in al hun diversiteit, heeft het nu zo’n afgesloten bewaarplaats omgevormd tot een open depot.
Ontdek onze highlights
Binnen de uitgebreide collectie mogen we van een aantal beslist zeggen dat ze significant zijn voor de kunstgeschiedenis. Deze highlights zijn elk op hun manier artistieke hoogtepunten, die een bepaalde stroming of evolutie binnen de beeldhouwkunst illustreren. Ook binnen het oeuvre van de betreffende, internationale kunstenaars zijn ze van niet gering belang.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief