DE SOKKEL #4: André Romão - Notes on the history of violence

7 oktober 2012 t/m 21 april 2013

Tentoonstelling

Tweemaal per jaar slaan wijkvereniging Klein Antwerpen en het Middelheimmuseum de handen in elkaar voor een experimenteel artistiek project extra muros.

Met de interventies wordt de rol van kunst in de openbare ruimte in vraag gesteld en het historisch waardevolle stadspark in de kijker geplaatst.

Na geslaagde interventies van Henk Visch (NL)Ria Pacquée (B) en het Roemeense duo Cristian Bors & Marius Ritiu, toont nu de Portugese kunstenaar André Romão een nieuwe sculptuur op de 19de-eeuwse sokkel in het stadspark van Antwerpen.

André Romão (°1984, Lissabon) werd geselecteerd uit een internationale open call, opgestart door AIR Antwerpen in samenwerking met het Middelheimmuseum. Tijdens een residentie van vier maanden in AIR Antwerpen werkt André Romão aan een sculptuur voor de vierde editie van De Sokkel in het Stadspark.

In zijn multimediale installaties stelt André Romão kristische vragen bij de vorm en functie van de (hedendaagse) beeldhouskunst. Zijn werk onderzoekt de overlappingen, afwezigheden en barsten in zingeving bij historische, literaire en artistieke episodes. Op die manier boort hij een breed betekenisveld aan, een uitgestrekt gebied tussen ethiek en esthetiek, politiek en poëzie, geschiedschrijving en mysticisme. Romão is in het bijzonder geïntrigeerd door het (inter)menselijke, en de idee van continuïteit in geschiedenis en cultuur.

Locatie

Stadspark Antwerpen: aan de zijde van Quinten Matsyslei, ter hoogte van de speeltuin en de skatepiste.

Opening

De Sokkel wordt ingehuldigd op zondag 7 oktober 2012 om 11 uur. Dit is een onderdeel van de grote wijkfeesten in het Stadspark, jaarlijks georganiseerd door Klein Antwerpen.

Over de sokkel

De wijkvereniging Klein Antwerpen en Middelheimmuseum slaan tweemaal per jaar de handen in elkaar om in het Antwerpse stadspark een culturele invulling te geven aan een leegstaande sokkel. Voor deze vierde editie wordt er samengewerkt met AIR Antwerpen, die residenties aanbieden aan internationale kunstenaars.

Een coproductie van Wijkvereniging Klein Antwerpen en Middelheimmuseum. Met steun van district Antwerpen.