Creatie groensculptuur op het De Coninckplein

In het kader van Antwerpen Barok 2018 en de tentoonstelling Experience Traps nodigen het Middelheimmuseum en de Groendienst van de stad Antwerpen het Spaanse kunstenaarscollectief Recetas Urbanas uit. Zij realiseren deze zomer samen met buurtbewoners en andere geïnteresseerden een groensculptuur op het De Coninckplein in Antwerpen.

Film door Aldine Reinink

 

Over Recetas Urbanas

Recetas Urbanas wordt bestempeld als architecten – kunstenaars – activisten. De spilfiguur van het collectief is Santiago Cirugeda. Het collectief heeft meer dan 20 jaar ervaring in het organiseren en coördineren van participatieve bouwprojecten. Daarvoor leveren ze eenvoudige tools aan die iedereen kan begrijpen en gaan ze vaak te werk met recuperatiematerialen. Ze gaan altijd participatief te werk, door zoveel mogelijk mensen te betrekken in hun creatieproces. Zo transformeren ze anonieme stedelijke plekken tot aangenamere gemeenschapsplekken. Het traject is daarbij minstens even belangrijk als het eindresultaat. Op uitnodiging van het Middelheimmuseum en de Groendienst van de stad Antwerpen gaan ze voor het eerst aan de slag met een nadrukkelijk "groene" vraag.

 

De Coninckplein

Het Middelheimmuseum, de Groendienst en het kunstenaarscollectief kozen voor het De Coninckplein als locatie.

 

Groen en duurzaam bouwsysteem

"Hoe kan groen bijdragen aan de levenskwaliteit in de stad?" Vanuit die vraag vertrekt het collectief.

Recetas Urbanas ontwierp een groen "bouwsysteem" waarvan de basisvorm door de kunstenaars wordt aangereikt en de definitieve proporties en details in samenspraak met de buurtbewoners en andere geïnteresseerden tot stand komen. De verschillende onderdelen van de groene constructie;worden na afloop van de tentoonstelling gerecupereerd en herbestemd.

Het collectief laat zich inspireren door de barokke traditie van stadsversieringen en triomfbogen. In hun groensculptuur komt de boog steeds terug als architecturaal basiselement. Als een hedendaagse stadsscenograaf bedenkt Recetas Urbanas een structuur als verfraaiing van de stad, maar in tegenstelling tot in de barok geeft deze stadsscenograaf de regie in handen van de burger.

 

Samenwerken

Samen met de deelnemers onderzoekt het collectief hoe het kunstwerk er zal uitzien, hoe ze in de loop van de tentoonstelling het interactieve kunstwerk kunnen onderhouden en hoe ze het tot leven kunnen brengen door de organisatie van uiteenlopende activiteiten. Via workshops leren deelnemers aan en van elkaar hoe ze samen iets kunnen maken.

Gedurende een bepaalde periode wordt het De Coninckplein omgebouwd tot een stedelijk laboratorium voor groenintegratie waar mensen kunnen samenkomen en onder begeleiding van Recetas Urbanas een groensculptuur kunnen maken. Tijdens het project zijn er gesprekken met buurtverenigingen en -scholen met als doel om na afloop van het project stukken van het groenkunstwerk een definitieve plek te geven in de buurt. Op die manier leeft het project verder op het De Coninckplein.

 

Bouw mee

Recetas Urbanas nodigt je uit. Wil je meebouwen aan de groensculptuur, dan kan dat op alle mogelijke manieren. Laat ons weten hoe je graag wil meewerken.

Vul het formulier in, bewaar het onder je volledige naam (voornaam + achternaam) en stuur het vervolgens naar sc@recetasurbanas.net met vermelding van ‘De Coninckplein’ in het onderwerp.

Vul hier het formulier in (Nederlands)

Vul hier het formulier in (Engels)

 

 

Voor de realisatie van dit kunstproject slaan het Middelheimmuseum, Groendienst, Permeke, district Antwerpen, lokaal sportbeleid en andere stedelijke partners de handen in elkaar en zal Recetas Urbanas ook samenwerken met verschillende buurtverenigingen en huidige gebruikers van het plein in de opbouw van hun werk. Het verbindende element is cruciaal, de betrokkenheid van de buurt een voorwaarde.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief