Publiek Figuur #2: Goshka Macuga

Tijdelijke presentatie

Voor de tweede editie van Publiek Figuur maakt kunstenaar Goshka Macuga (Polen, 1967) een sculptuur waarin zij de traditie van de “held” op een sokkel –op éénzame hoogte verheven boven alle anderen– afwijst. In de plaats hiervan geeft Macuga gestalte aan een eigenzinnig, transhistorisch collectief van vijf vrouwen wiens leven en werk een grote impact hadden op de maatschappij en de kunsten.
donderdag 13 mei 2021 tot zondag 01 mei 2022 van 00:00 tot 00:00
Individuele bezoekers

In het oeuvre van de kunstenaar nemen vraagstukken over monumenten, de erfenis van publieke intellectuelen en het gemene goed een belangrijke plaats in. Het nieuwe beeld brengt hulde aan Chantal Akerman, baanbrekend Belgische cinéast en beeldend kunstenaar; Andrée Blouin, pan-Afrikaanse politiek activist en lid van de eerste democratisch verkozen regering van het onafhankelijke Congo; Patricia De Martelaere, filosoof, hoogleraar en auteur; Marie Popelin, eerste vrouwelijke doctor in de Rechten in België en sleutelfiguur in de internationale vrouwenbeweging; en Mathilde Schroyens, eerste vrouwelijke burgemeester van Antwerpen en onderwijshervormer.

De vijf vrouwen worden afgebeeld door hun gezichtsprofiel te contouren in gegoten rubber. Hun gelaat is in negatief te zien, waarbij de leegte enerzijds verwijst naar de afwezigheid van deze vrouwen in het collectieve bewustzijn en de publieke verbeelding, en anderzijds naar de vaak ontastbare en onzichtbare aard van intellectuele en artistieke impact en innovatie.

Hoewel er veel beelden van religieuze en allegorische vrouwenfiguren in de stad te zien zijn, komt er met dit werk van Goshka Macuga voor het eerst een kunstwerk in de publieke ruimte van Antwerpen gewijd aan historische vrouwen en hun verdiensten. Macuga toont met haar werk dat de geschiedenis van vooruitgang, verzet en verandering niet bestaat uit stilstaande, geïsoleerde momenten en figuren, maar wel uit inclusie, solidariteit en generositeit.

Over Goshka Macuga

Kunstenaar Goshka Macuga werd geboren in 1967 in Polen, en woont en werkt sinds 1989 in Londen. In haar werk verbindt ze verschillende onderzoeksdomeinen en –methodes, met een focus op associatieve interpretaties van sociale en politieke geschiedenis. Macuga’s strategische gebruik van bestaande verhalen, materialen en archiefdocumenten laat haar toe om dominante discours om te vormen tot onverwachte, nieuwe verhalen. Macuga had solotentoonstellingen bij o.a. New Museum, New York; Fondazione Prada, Milaan; Schinkel Pavilion, Berlijn; Lunds Konsthall, Lund; Museum of Contemporary Art, Chicago; Zachęta National Gallery of Art, Warschau; Whitechapel Gallery, Londen; Tate Britain, Londen; Kunsthalle Basel;  en Walker Arts Centre, Minneapolis. Zen am deel aan Documenta 13 in 2012, en was genomineerd voor de Turner Prize in 2008. Haar werk is opgenomen in de collecties van o.a. Tate, MoMA, Government Art Collection, Arts Council Collection, MCA Chicago en Castello di Rivoli.

• Te zien van 13 mei 2020 t/m 1 mei 2021
  • Locatie: Stadspark (nabij de speeltuin), Rubenslei, 2018 Antwerpen

Goshka Macuga, Olympe de Gouges, 2016. Foto / Image courtesy de kunstenaar / of the artist

Voor Publiek Figuur wordt elk jaar een hedendaagse kunstenaar uitgenodigd nieuw werk te maken voor een lege klassieke sokkel in het Stadspark van Antwerpen. Hierbij dienen volgende vragen als uitgangspunt: Wie of wat zetten we nog op een sokkel? Wie of wat beelden we uit in de stad van vandaag? Publiek Figuur #1 (juli 2020 tot april 2021) resulteerde in het werk Figure of Color door kunstenaar Tramaine de Senna dat werd aangekocht voor de collectie Kunst in de Stad.