Dennis Tyfus. My Niece's Pierced Knees

27 oktober 2018 t/m 17 maart 2019

Tentoonstelling

My Niece’s Pierced Knees is de eerste museale solotentoonstelling van de Antwerpse kunstenaar Dennis Tyfus (°1979). Na zijn bijdrage aan de groepstentoonstelling Experience Traps met de nieuwe permanente sculptuur De Nor trekt Tyfus nu dwars door het beeldenpark van het Middelheimmuseum een heel eigen spoor.

 

Hoewel deze tentoonstelling voornamelijk nieuw werk toont en dus geen retrospectieve is, leest het geheel toch als de stand van zaken van een wonderlijke en eigenzinnige artistieke praktijk, als de samenvatting van twintig jaar “iets doen”, zoals de kunstenaar het soms zelf omschrijft.

Dennis Tyfus kennen we vooral als een kunstenaar met een grote zelfredzaamheid en zelforganisatie, die naast een sterke lokale verankering en verbondenheid met de Antwerpse kunst- en muziekwereld de voorbije jaren ook een substantieel internationaal netwerk heeft uitgebouwd. Zijn werk vindt zijn basis in een tomeloze tekenpraktijk en een voorliefde voor taal en woord, maar de vorm waarin het verschijnt is zeer divers. Het werk is constant in beweging. Het sculpturale aspect van Tyfus’ werk is de manier waarop het heel zorgvuldig en bewust omgaat met de ruimte die het inneemt. Tyfus’ werk is dan ook letterlijk overal, en heel vaak in de publieke ruimte. Naast flyers en posters, tekeningen, schilderijen en performances zijn er ook installaties, sculpturen, video’s, vinylplaten, concerten, t-shirts, magazines, boeken en tatoeages. Via zijn label Ultra Eczema, dat ondertussen 250 releases telt, integreert Tyfus invloeden en interesses in zijn eigen artistieke praktijk en houdt hij in het kluwen van zijn eigen artistieke praktijk de tel bij.

Luister hier naar Amerikaanse muzikant Alan Bishop die onder het pseudoniem Uncle Jim een verhaal vertelt dat losjes geïnspireerd is op de titel van de tentoonstelling.

 

Praktisch

  • Van 27 oktober 2018 t/m 17 maart 2019
  • Toegang gratis

 

Rondleidingen

Voor individuele bezoekers

Volwassenen en gezinnen met kinderen van 6 tot 12 jaar:

  • 11 november en 9 december 2018, 13 januari, 10 februari en 10 maart 2019
  • Van 14 tot 16 uur
  • Vertrek aan het kasteel
  • Gratis

Voor groepen en scholen

  • € 75 per gids voor groepen volwassenen
  • € 85 per gids voor scholen
  • Duur rondleiding: 2 uur

Reserveren (3 weken op voorhand) via Visit Antwerpen: tel. 03 232 01 03 of tickets@visitantwerpen.be

 

Extra bij de expo

Te koop in de museumshop

Boek “I know this sounds quite ridiculous, but I just follow the line.” Nico Dockx talks with Dennis Tyfus 12/07/2017-12/07/2018

 

In de pers

Meld je aan voor onze nieuwsbrief