Andrea Zittel. The Flat Field Works

13 juni t/m 27 september 2015

Tentoonstelling

Deze zomer ontvangen we de Amerikaanse kunstenares Andrea Zittel, een opmerkelijke figuur in de internationale kunstwereld. Speciaal voor het museum creëert ze een nieuwe installatie op Hortiflora en toont ze bestaand werk in het Braempaviljoen.

De sociale rol van kunst

Andrea Zittel neemt een speciale plaats in binnen de kunstwereld. Ze behoort tot de voorhoede van kunstenaars die zich gingen bezinnen over de sociale rol van kunst. Ze bekijkt hoe wij ons gedragen en organiseren in het dagelijkse leven. Dat inspireert haar tot het maken van living units, meubels, kledij, gebruiksvoorwerpen en zelfs voedsel. Hierbij vraagt Zittel zich af wat we echt nodig hebben om een cultureel en intellectueel zinvol leven te leiden, ongeacht van invloeden van buitenaf. Dit onderzoek voert ze onder de noemer Institute of Investigative Living.

 

Tussen kunst en architectuur

Zittels artistieke praktijk situeert zich vaak tussen kunst en architectuur. Het ‘paneel’ speelt een belangrijke rol in haar werk, panelen zijn volgens haar de bouwstenen van onze wereld. Op de horizontale panelen leven we. Denk bijvoorbeeld aan vloeren, tafels, banken, velden, straten enz. Op verticale panelen staan boodschappen, ze verspreiden ideologieën. Denk bijvoorbeeld aan muren, beeldschermen, schilderijen, billboards enz. Zo’n paneel kan soepel of onbuigbaar zijn, het kan onderdak bieden of ruimtes onderverdelen en het kan gebieden afbakenen.

 

Nieuwe installatie op Hortiflora

Voor het Middelheimmuseum creëert Zittel een nieuwe installatie: Flat Field Works (Middelheim Variant #1 and #2). Dat zijn horizontale en verticale panelen uit verschillende materialen en kleuren. Sommige delen zijn in aluminium gemaakt, andere in beton, hout of grind. Samen vormen ze units die er zowel huiselijk als industrieel uitzien.

U mag de units betreden om er bijvoorbeeld een boek te lezen, te studeren, te dromen, rond te kijken, verstoppertje te spelen enz. Want wat Zittel interesseert is de manier waarop mensen met haar kunstwerken omgaan. Ze wil dat de structuren ons doen nadenken. Waarom bekijken we een horizontaal vlak op 45 cm hoogte als een zitplaats en een horizontaal vlak op 75 cm hoogte als een tafel? Ervaren we elk verticaal vlak als een afscheiding of begrenzing? Waarom zouden we niet mogen staan op het ‘tafelpaneel’, of zitten op het ‘stoelvlak’?

(Let wel: het blijven kunstwerken, dus laat de units in hun oorspronkelijke staat achter)

 

Werken in het Braempaviljoen

In het Braempaviljoen ziet u meer recent werk van Zittel. Net zoals bij de Flat Field Works spelen rechthoekige panelen een belangrijke rol. Handgeweven textiel, tapijten, stalen en beeldhouwwerken balanceren op een fijne grens tussen kunst en design, schilderkunst en beeldhouwkunst, illusie en realiteit.

Wanneer spreek je - oog in oog met een horizontaal vlak -  van een tafel en wanneer van een bank? Of waarom spreken we snel van kunst als dat plat vlak tegen de muur gehangen wordt om er naar te kijken? Het zijn allemaal vooronderstellingen die Zittel graag ter sprake brengt.

 

Over Andrea Zittel

Andrea Zittel woont en werkt in Joshua Tree (California). In het verleden had ze solotentoonstellingen in het Whitney Museum of American Art, New York (US), Louisiana Museum of Modern Art, Kopenhagen (Denemarken) en het Carnegie Museum of Art, Pittsburgh (US). Ze maakte deel uit van groepstentoonstellingen in onder andere het Museum of Modern Art, New York (US) en haar werk werd geselecteerd voor Documenta X, Kassel (Duitsland). Het is haar eerste solotentoonstelling in België.

 

Praktisch

Tentoonstelling 'The Flat Field Works'

 • Van 13 juni t/m 27 september 2015
 • Locatie: Middelheimmuseum (Hortiflora en Braempaviljoen)
 • Toegang: gratis
 • Catalogus NL/ENG te koop in de museumshop vanaf 13 juni

 

Voorleesverhaal over de Flat Field Works

 • 'De weg van A-Z': verhaal geschreven en verteld door Mia Verbeelen
 • Voor iedereen vanaf 8 jaar
 • Zaterdag 13 juni (tijdens openingsfeest), 4 juli, 25 juli, 1 augustus, 29 augustus
 • Steeds van 16 tot 16.35 uur
 • Samenkomst aan Het Huis
 • Gratis, zonder reservatie

 

Voor individuele bezoekers

 

Rondleidingen voor volwassenen

 • € 75 voor twee uur + € 5 eenmalige boekingskost
 • 15 personen per gids, aansluitend creatief atelier van 2 uur mogelijk

Reservering 

Visit Antwerpen
tel. 03 232 01 03
toerisme@antwerpen.be

 

Interactieve rondleidingen voor kinderen in groeps- en schoolverband

 • € 85 voor twee uur + € 5 eenmalige boekingskost
 • 12 kinderen per gids, aansluitend creatief atelier van 2 uur mogelijk

Reservering

Visit Antwerpen
tel. 03 232 01 03
toerisme@antwerpen.be

 

Interactieve rondleiding jongeren in groeps- en schoolverband

 • € 85 voor twee uur + € 5 eenmalige boekingskost
 • 15 jongeren per gids, aansluitend creatief atelier van 2 uur mogelijk

Reservering 

Visit Antwerpen
tel. 03 232 01 03
toerisme@antwerpen.be

 

Workshops voor kinderen

In het kader van de expo Andrea Zittel zijn er twee workshops voor kinderen:

 • Wauw wat een gebouw op 9 en 21 juli 2015
 • Museum op schaal op 30 juli 2015

Bekijk het aanbod

Meld je aan voor onze nieuwsbrief