Congoville

Hedendaagse kunstenaars bewandelen koloniale sporen

Tentoonstelling

Op de plek waar in 1920 de Koloniale Hogeschool werd opgericht, bevinden zich vandaag zowel het Middelheimmuseum als de Universiteit Antwerpen. Honderd jaar later vormt dit de aanleiding voor het Middelheimmuseum om de sporen van de koloniale geschiedenis van de site te onderzoeken en leesbaar te maken.
zaterdag 29 mei 2021 tot zondag 03 oktober 2021 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers

Gastcurator Sandrine Colard hanteert Congoville als een verzamelnaam voor fysieke en mentale sporen uit het koloniaal verleden in België. Deze sporen zijn vaak in het volle zicht verborgen, en  werken bewust of onbewust nog door in de samenleving van vandaag. In dit project gaat het over een schoolgebouw, een park, imperialistische mythes, maar ook over de mensen met Afrikaanse roots in België. Vijftien internationale kunstenaars bewonen deze imaginaire stad Congoville waarin ze de bezoeker rondleiden over de Middelheim-site. Ze wandelen als ‘zwarte flaneurs’ door heden en verleden en gidsen ons in een zoektocht om opnieuw een open en gedeelde publieke ruimte te verbeelden. Ze brengen vanuit hun artistieke praktijk andere, nieuwe perspectieven op een historisch verhaal van kolonialisme dat vaak nog te eenduidig verteld wordt. Samen met Leuven University Press publiceert Middelheimmuseum een tentoonstellingscatalogus waarin naast interviews met de kunstenaars ook een veelvoud aan auteurs, academici en experts in- en uitzoomen op het project.

Deelnemende kunstenaars: Sammy Baloji (DRC/BE), Bodys Isek Kingelez (DRC), Maurice Mbikayi (DRC/SA), Jean Katambayi (DRC), KinAct collective (DRC/BE/FR), Simone Leigh (US), Hank Willis Thomas (US), Zahia Rahmani (FR), Ibrahim Mahama (GH), Angela Ferreira (PT), Kapwani Kiwanga (CAN/FR), Sven Augustijnen (BE), Pascale Marthine Tayou (CAM/BE), Elisabetta Benassi (IT), Pélagie Gbaguidi (BEN/BE)

Sandrine Colard (BE/US) is curator en assistent professor of African Art History at Rutgers University, Newark.

 

Congoville Talks

In aanloop van de tentoonstelling gaan we in gesprek met enkele boeiende gasten.

Congoville Talk #1

Tijdens Congoville Talk #1 worden koloniale sporen, die vaak verborgen zijn in volle zicht en nog doorwerken in onze samenleving van vandaag, door de lens van de muziek en vanuit intergenerationeel perspectief besproken. Kevin Mambele, Klay Mawungu en Nanakill nemen het woord, met als host Primrose Ntumba.

Conceptontwikkeling: Primrose Ntumba
Regie: Ahefa Productions
Muziek: Kevin Mambele
Film: studio COSMO

Congoville Talk #2

Tijdens Congoville Talk #2 worden koloniale sporen en monumenten in de publieke ruimte besproken. Deze zijn vaak “verborgen in volle zicht”, maar werken nog volop door in onze hedendaagse samenleving. Onze gasten zijn Aminata Ndow (mede-oprichter Black History Month), Laura Nsengiyumva (kunstenaar) en Sadjo Tshiam (oprichter Acess ngo – dekoloniale fietstours).

Deze Congoville Talk #2 sluit niet alleen aan bij de tentoonstelling in het Middelheimmuseum, maar ook bij de museale werking Kunst in de Stad, die stedelijke kunstcollectie in de openbare ruimte beheert, uitbreidt en onderzoekt. De collectie Kunst in de Stad bevat ca. 250 kunstwerken, standbeelden en monumenten, waarvan er zeven een rechtstreekse relatie hebben tot het koloniale verleden van de stad en het land.  Kunst in de Stad (link naar KIS op onze website)zet actief in op het voeren van onderzoek naar deze deelcollectie, om zo actief te bevragen welke vanzelfsprekendheden uit het verleden vandaag met een andere blik bekeken worden, en hoe de collectie naar de toekomst toe op een meer inclusieve en maatschappelijk representatieve manier uitgebreid kan worden.

Conceptontwikkeling Congoville Talks: Primrose Ntumba
Host: Ama Koranteng-Kumi
Regie: Ahefa Productions
Muziek: Kevin Mambele
Film: studio COSMO

 

Praktisch

Wegens de geldende coronamaatregelen zijn we verplicht om voor onze binnenruimtes met reserveringen te werken. De expo toont kunstwerken die zowel buiten als op drie binnenlocaties staan opgesteld.

Reserveer hier je ticket

Met dit ticket heb je toegang tot de binnenlocaties van de expo Congoville. Voor de opstelling in het kunstpark heb je geen ticket nodig.

Voor deze tentoonstelling, volg je een vaste route:

  • Start aan de hoofdingang van het museum (Middelheimlaan 61), neem een bezoekersgids en volg het parcours dat in de gids beschreven staat.
  • De eerste binnenlocatie is de Universiteit Antwerpen Campus Middelheim gebouw A. Hier wordt je ticket gescand en krijg je een toegangssticker die ook geldt voor de twee andere binnenlocaties.
  • Volg het parcours verder doorheen het kunstpark en bezoek achtereenvolgens het collectiepaviljoen en het Braempaviljoen.

Houd er rekening mee dat je ongeveer een half uur nodig hebt om van het startpunt (hoofdingang), langs de verschillende kunstwerken, naar de eerste binnenlocatie te wandelen.

Bijvoorbeeld: wanneer je een ticket voor Congoville reserveert om 14 uur, start je bezoek om 13.30 uur aan de hoofdingang en wordt je ticket om 14 uur gescand op de eerste binnenlocatie (Universiteit Antwerpen Campus Middelheim gebouw A).

Een bezoek aan de expo Congoville duurt ongeveer 1,5 uur.

Covid-19 maatregelen

  • Het dragen van een mondmasker is verplicht in de binnenlocaties. Dat geldt niet voor kinderen jonger dan 12 jaar en mensen die om medische redenen geen mondmasker kunnen dragen.
  • Volg de vooropgestelde route en houd afstand.
  • Draag tassen en rugzakken op de buik.
  • Leg papieren plannen niet terug na je bezoek.
  • Blijf niet wachten aan de uitgang.

 

Foto: Pascale Marthine Tayou, Colored Stones (detail), 2018
Courtesy the artist and GALLERIA CONTINUA, exhibition view Hedges, Edges, Dirt - ICA / VCU, Richmond, USA, 2018. 
© ADAGP, Paris. Photo by David Hunter Hale for ICA / VCU. 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief