DE SOKKEL #9: Guillaume Bijl

17 mei t/m 13 september 2015

Tentoonstelling

Voor deze editie van De Sokkel neemt Guillaume Bijl een loopje met de werkelijkheid.

In het Stadspark in het hart van Antwerpen staat een lege sokkel. Met De Sokkel geven Wijkvereniging Klein Antwerpen en het Middelheimmuseum sinds 2011 een culturele invulling aan het park. Twee keer per jaar vragen ze aan een (inter)nationale kunstenaar om de leegstaande sokkel een actuele invulling te geven.

Al meer dan dertig jaar transformeert Guillaume Bijl (°1946) museumruimten en kunstgalerijen tot functionele ruimten zoals een Autorijschool (1979), een Atoomschuilkelder (1985), een Supermarkt (1990), een Stemhokkenmuseum (2000) of een Matrassendiscount (2003). Bij deze ‘driedimensionale stillevens’ gaat het doorgaans niet om de precieze reconstructie van een voorbeeld maar om het creëren van een stereotype. Bijls artistieke vorm is daarbij zo doorgedreven realistisch dat de toeschouwer niet meer weet of het nu om fictie of realiteit gaat; dit brengt bij de toeschouwer een moment van ‘vervreemding’ teweeg. Het ontmaskert onze vrije tijd en de consumptiemaatschappij als lege ‘decorcultuur’. In deze ‘sorry installatie’, die hij ontwikkelde voor De Sokkel in het Stadspark, isoleert hij een stukje werkelijkheid en creëert zo een poëtische assemblage die de toeschouwer bij de neus neemt.

Locatie

Stadspark Antwerpen: aan de zijde van Quinten Matsyslei, ter hoogte van de speeltuin en de skatepiste.

Vorige edities

De Sokkel is een coproductie van Wijkvereniging Klein Antwerpen en Middelheimmuseum. Met steun van district Antwerpen.