Congoville

Tentoonstelling

Op de plek waar in 1920 de koloniale hogeschool werd opgericht, bevinden zich vandaag zowel het Middelheimmuseum als de Universiteit Antwerpen. Honderd jaar later vormt dit de aanleiding voor het Middelheimmuseum om de sporen van de (post)koloniale geschiedenis van de site te onderzoeken en leesbaar te maken. Dit doet het door nieuw historisch onderzoek samen te brengen met een hedendaagse artistieke blik.
zaterdag 29 mei 2021 tot zondag 03 oktober 2021 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers

Gastcurator Sandrine Colard hanteert Congoville als een verzamelnaam voor fysieke en mentale sporen uit het koloniaal verleden in België. Deze sporen zijn vaak in het volle zicht verborgen, en  werken bewust of onbewust  nog door in de samenleving van vandaag. Het gaat over straatnamen, gebouwen, monumenten en mythes, maar ook over ervaringen die mensen met Afrikaanse roots meedragen. Ook de Middelheimsite maakt deel uit van deze onzichtbare stad. In de tentoonstelling nemen 15 internationale kunstenaars als ‘zwarte flaneurs’  de bezoeker mee  op een wandeling over het terrein. Ze gidsen ons in een zoektocht om opnieuw een open en gedeelde publieke ruimte te verbeelden en ze brengen vanuit hun artistieke praktijk andere, nieuwe perspectieven op een historisch verhaal dat vaak nog te éénduidig verteld wordt. Samen met Leuven University Press publiceert Middelheimmuseum een tentoonstellingscatalogus waarin naast interviews met de kunstenaars ook een veelvoud aan auteurs, academici en experts in en uitzoomen op het project. Zowel het boek als de tentoonstelling zijn omwille van de impact van de Corona-crisis uitgesteld tot de zomer van 2021.

 

Curator: Sandrine Colard (BE/US)

Maurice Mbikayi, Princesse Mathilde La Kinoise, 2018 - Courtesy of: The Artist and Officine Dell’ Immagine. Photo: Elena Radice

Meld je aan voor onze nieuwsbrief