Ana Mendieta

Earthbound

Tentoonstelling

Deze solotentoonstelling toont voor het eerst in België een ruimere selectie werken van de Cubaanse Ana Mendieta (1948–1985). Drieënveertig jaar na haar performance in het ICC (Internationaal Cultureel Centrum) op 24 april 1976, is haar werk opnieuw te zien in Antwerpen.
zaterdag 25 mei 2019 tot zondag 22 september 2019 van 10:00 tot 19:00
Individuele bezoekers

Haar films en foto’s brengen sculpturale werken in beeld die moeiteloos een plaats opeisen in de internationale canon van de hedendaagse kunst. Voor het eerst worden deze werken getoond in de context van een openluchtmuseum voor beeldhouwkunst, hier in het Middelheimmuseum. De tentoonstelling zal een interessante kennismaking zijn met het Mendieta’s werk in België.

Earthbound toont een selectie van veertien werken met als centraal thema Mendieta's interesse voor de vier natuurelementen: lucht, water, vuur en aarde. In het Middelheimmuseum, waar zowel kunstenaar als bezoeker onderhevig zijn aan de natuurelementen, komen de artistieke ideeën van Mendieta perfect tot hun recht. Het werk van Mendieta zoekt via rechtstreeks lichamelijk contact met de natuur zowel naar een vorm van individuele zelfexpressie, als naar een universele voorouderlijke kracht.

De tentoonstelling opent nieuwe perspectieven op de verhouding van de mens tot zijn omgeving. Het ideeënkader dat Bruno Latour formuleert in zijn recente publicatie Facing Gaia zou een interessant perspectief kunnen bieden voor het (her)ontdekken van Mendieta’s tentoongestelde werk. Door te erkennen dat de natuur en haar elementen ‘agency’ (de kracht om iets te veranderen) hebben, kon zij in haar denken de grenzen van religie, geschiedenis en identiteit overstijgen. Vergelijkbare strategieën worden dertig jaar later gesuggereerd door Bruno Latour in zijn voorstel om met de ‘Earthbound’ (zijn benaming voor de nieuwe mens) een ​​nieuw klimaatregime te realiseren en onze relatie met de aarde te veranderen.

Maar Mendieta’s werk is niet alleen een inspiratiebron voor de uitdagingen in onze maatschappij vandaag, het stelt ook de grenzen van de hedendaagse beeldhouwkunst in vraag. De tentoonstelling zorgt voor een veelvoud van stemmen in het museum, waar Mendieta's werk te zien zal zijn naast dat van moderne en hedendaagse kunstenaars. Haar oeuvre illustreert een visieverschuiving in de beeldhouwkunst, van een objectgerichte traditie naar een meer open kunstvorm verbonden met land art en performance.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief