Tentoonstellingen en projecten

Kunst in de Stad organiseert tijdelijke projecten en kunstinterventies in de publieke ruimte van Antwerpen.

Het tentoonstellingsprogramma van Kunst in de Stad bestaat uit kunstenaarsprojecten van verschillende schaal en tijdsduur. Wat deze projecten met elkaar verbind is dat ze een artistiek, beeldend antwoord formuleren op vragen over kunst in de publieke ruimte: Wat is de rol van monumenten vandaag? Welke figuren verdienen het om op een sokkel in de stad te staan? Hoe verhouden we ons tot collectiestukken uit het verleden, wanneer de maatschappelijke context waarin deze gemaakt werden sterk verschilt van de huidige samenleving? Welke andere kunstvormen kunnen onze publieke ruimte verrijken, naast de traditionele standbeelden?

Deze tijdelijke projecten zijn een manier om de bestaande, historische collectie in dialoog te brengen met hedendaagse perspectieven en kunstpraktijken. Ze zijn ook de ideale manier om nieuwe doelen en ambities voor de publieke kunstcollectie van Antwerpen vorm te geven, om te investeren in jongere kunstenaars, en om vernieuwende stemmen aan het woord te laten binnen het lokale en regionale kunstenlandschap.

Tentoonstellingen in de stad verkleinen de afstand tussen publiek, kunst, en kunstenaar. Vragen over het samenleven in een stedelijke context zijn dus nooit veraf. De tijdelijke projecten van Kunst in de Stad maken het mogelijk om in te spelen op actuele thema’s en om een internationaal referentiekader aan te halen.

Nu te zien
Publiek Figuur Goshka Macuga
Tijdelijke expo
vrijdag 14 mei 2021 tot zondag 01 mei 2022 van 00:00 tot 00:00
Individuele bezoekers
Voor de tweede editie van Publiek Figuur maakt kunstenaar Goshka Macuga een sculptuur waarin zij de traditie van de “held” op een sokkel –op éénzame hoogte verheven boven alle anderen– afwijst.
Man met hond
Tijdelijke expo
Time. And Again.
vrijdag 04 juni 2021 tot zondag 03 oktober 2021 van 00:00 tot 00:00
Individuele bezoekers
Voor deze tentoonstelling in de publieke ruimte van Antwerpen –het eerste publieke soloproject van de kunstenaar in België– maakt Ken Lum een nieuwe reeks grote affiches waarin onze relatie tot werk centraal staat.
Voorbije projecten
Tijdelijke expo
3 juli 2020 t/m 18 april 2021
Kunstenaar Tramaine de Senna (1981, Californië, woont en werkt in Antwerpen) maakt voor de eerste editie van Publiek Figuur een nieuw werk op een lege sokkel in het Antwerpse stadspark.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief