Taaloefen-rondleidingen Congoville

Voor volwassenen NT2 (gevorderd niveau)

Volwassen die Nederlands leren (NT2, gevorderd niveau) kunnen hun taal oefenen tijdens een interactieve rondleiding door Congoville.

De gids past zich aan het taalniveau en de interesses aan, en zorgt zo voor een boeiende kennismaking met het gratis kunstpark Middelheimmuseum. Een fantastische plek om samen te praten over kunst en natuur. Door samen te kijken en te filosoferen ontdek je in groep de verhalen van de kunstwerken, en ook van elkaar. Want iedereen kijkt anders en maakt andere associaties.

De nadruk ligt op interactie. De gids nodigt de deelnemers uit om persoonlijke indrukken over het kunstwerk te delen met de groep. Wat doet een beeld met jou? Welke gedachte of gevoel maakt het beeld bij je los? Je krijgt ook het verhaal van het beeldhouwwerk en de kunstenaar te horen. Hoe meer verhalen, hoe rijker het beeld. 

Afhankelijk van de interesses van de groep kan de groep kiezen voor enkele boeiende thema’s die expliciet aanwezig zijn in de expo:  

Een plek voor iedereen?

Het Middelheimmuseum is een openbaar kunstpark. Het is een plek waar iedereen zichzelf mag zijn en zich thuis moet kunnen voelen. Maar is dit wel zo? En hoe was dit vroeger? Hoe kunnen we er voor zorgen dat het een plek wordt voor iedereen?

Rijkdommen

In Congoville gaan kunstenaars creatief en kritisch om met afvalmaterialen en grondstoffen uit Congo. Welke verhalen schuilen achter deze materialen? Honderd jaar geleden vaarden boten vol rijkdommen uit Congo de haven van Antwerpen binnen. België werd er rijk van, Congo niet. Ook vandaag verdient Congo weinig aan haar rijkdommen. Buitenlandse bedrijven halen de grondstoffen weg, en dumpen er hun afval in de plaats.

Verborgen verhalen

Geschiedenis geeft ons een beeld van hoe de geschiedschrijver het verleden ziet. Afhankelijk van wie de verteller is, kan een verhaal verschillende versies hebben. Maar niet alle versies worden verteld, bijvoorbeeld in de media en op school. Welke verhalen over het koloniale verleden zijn al verteld, en welke moeten nog verteld worden? Welke stemmen komen meer of minder aan bod?

Herinneringen

Herinneringen zijn vaak tastbaar: een foto, een souvenir, een monument ... Dat laatste herinnert aan een belangrijke gebeurtenis uit het verleden. Maar wanneer is een gebeurtenis belangrijk? En voor wie? Brengen monumenten een juist beeld van onze geschiedenis? Misschien moeten er wel verdwijnen of nieuwe opgericht worden? In de expo vind je een aantal kunstwerken die verhalen tonen die niet of onvoldoende verteld worden. Zouden ze een monument kunnen zijn?

Toekomstdromers

In Congoville ontmoet je twee toekomstdromers. Met hun kleurrijk werk fantaseren ze over een toekomst waarin mensen samen oplossingen zoeken. Hoe ziet de toekomst er straks uit?

 

Praktisch

  • Rondleidingen en ateliers met een museumgids duren 2 uur
  • 15 deelnemers per gids
  • Gratis voor NT2-scholen en organisaties uit Antwerpen
  • Betalend, 100 €, voor NT2-scholen en organisaties uit de rest van Vlaanderen en Brussel

Reservering

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief