Reiniging Rubensstandbeeld Groenplaats

Beeld in de steigers van 16 april t/m 8 mei 2018

Peter Paul Rubens maakt zich mooi voor zijn feestjaar. Het standbeeld op de Groenplaats wordt gereinigd ter gelegenheid van het culturele stadsfestival ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’.

In opdracht van het Middelheimmuseum is de poetsploeg van Levanto aan de slag. Het beeld staat in de steigers van 16 april tot 8 mei 2018.

Beeldhouwer Willem Geefs maakte dit meer dan levensgrote beeld van Rubens in brons in 1840. Daarmee is dit standbeeld het oudste bronzen beeld in de Antwerpse buitenlucht en de eerste van een ware standbeeldenrage waarbij historische beroemdheden uit de stad in brons of in steen werden vereeuwigd. Het was de start van een bewuste politiek van stadsverfraaiing door het integreren van kunstwerken met een didactische waarde naast de historische en identiteitswaarde. Nadien volgden Antoon Van Dijck, David Teniers, Quiten Matsijs en Jacob Jordaens, …

Zoals te lezen is op de sokkel was het opgericht met publieke en private gelden voor de beroemde inwoner van deze stad. Het was een initiatief van de Maatschappij voor Wetenschappen, Kunsten en Letteren van Antwerpen naar aanleiding van de tweehonderdste verjaardag van Rubens’ overlijden, die een heuse “crowdsourcing” organiseerden om fondsen te verzamelen. De oprichting ervan ging met moeilijkheden gepaard en gebeurde pas in 1843 op de Groenplaats; in 1840 werd het gipsmodel ingehuldigd op het Sint Walburgisplein omdat de bronsgieter niet op tijd klaar was.

Voor het goede behoud van een kunstwerk op lange termijn, zeker in de buitenlucht, is regelmatig en aangepast onderhoud nodig. Dit betekent: zacht onderhoud, zonder schurende of bijtende middelen die het beeld zouden kunnen aantasten. Het wegnemen van vuil op het brons is belangrijk om het brons en zijn patina in goede staat te houden. Zeker vogelpoep kan agressief inwerken en schade aanrichten.

Aangezien de sokkel voorzien is van een anti-graffiti beschermlaag, moet de ploeg zich enkel bezighouden met het bronzen beeld. Ze zullen de uitwerpselen wegborstelen en vervolgens het beeld spoelen met water. Nadien zepen ze het beeld in met een neutraal detergent. Tot slot wordt het nog eens grondig gespoeld, gedroogd en is de reiniging voltooid.

Heb je een vraag of een melding over een beeld in Antwerpen? Laat het ons weten op 03 288 33 60 of via middelheimmuseum@stad.antwerpen.be


Middelheimmuseum draagt mee zorg voor het behoud en beheer van alle beelden in de publieke ruimte en doet dit samen met de stadsdiensten Monumentenzorg, Stadsontwikkeling en Patrimoniumonderhoud.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief