Museumpark

Het Middelheimmuseum beslaat een indrukwekkende 30 hectare park- en tentoonstellingsruimte. Door de jaren heen werd het tentoonstellingsconcept herdacht, werken herschikt en het domein met verschillende nieuwe zones uitgebreid.

De oude kern van het Middelheimmuseum bestaat uit twee parkgebieden: Middelheim-Laag (het noordelijke gedeelte van het park) en Middelheim-Hoog (het zuidelijke gedeelte van het park). Middelheim-Laag was aanvankelijk het schouwtoneel voor de biënnales, op Middelheim-Hoog kwamen de aangekochte werken te staan. Naar aanleiding van Antwerpen Culturele Hoofdstad (1993), werd de vaste collectie herschikt over beide gebieden. Meer dan honderd beeldhouwwerken verhuisden naar plekken die eerder niet ontsloten waren. Op Middelheim-Hoog vind je ook het Kasteel en het Braempaviljoen.

Aan de west- en oostzijde van deze oude kern liggen twee later toegevoegde gebieden. Voor de uitbreiding aan de westkant naast de Beukenlaan, ontwierp landschapsarchitect Michel Desvigne een eenvoudig, strak patroon met de aanplanting van 1.500 sierappelboompjes. Hier werden metalen, beschilderde sculpturen uit de jaren ’60 en ’70 samengebracht. Hier vind je ook het openluchtdepot, waar beelden staan die gerestaureerd zullen worden, of die wachten op een herbestemming in het park of in de stad.

De uitbreiding aan de oostkant, langs de Lindendreef, is een laboratorium op het raakvlak van sculptuur en architectuur. Er werd een nieuwe ‘Artiesteningang’ gecreëerd door John Körmeling, wandelwegen aangelegd naar een plan van Belgische architect/kunstenaar Luc Deleu en een aantal monumentale kunstwerken toegevoegd die aan dit nieuwe parkdeel meer structuur geven. Je vindt er ook een depot/werkplaats van Stéphane Beel en een multifunctionele ruimte – of ‘Franchise Unit’ – van de Nederlandse kunstenaar Joep Van Lieshout.

De formele tuin Hortiflora ligt ten westen van Middelheimlaan. Deze voormalige bloementuin van het Nachtegalenpark werd in 2012 onderdeel van het Middelheimmuseum. De tuin is tweeledig in opbouw. Een groene gordel omsluit een grote, open ruimte waar de zon vrij spel heeft. De bezoeker krijgt hier een gevoel van weidsheid. De inrichting is strak en formeel. De sfeer is uniek in het parkencomplex en verschillend van de overige delen van het Middelheimmuseum. Dit gebied is voorbehouden voor tijdelijke tentoonstellingen. Daartoe werd er het tentoonstellingspaviljoen Het Huis naar een ontwerp van Robbrecht en Daem gebouwd.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief