Interactieve rondleidingen Congoville

Voor leerlingen uit het secundair onderwijs

Leerlingen van het secundair onderwijs kunnen Congoville ontdekken in een interactieve rondleiding op hun maat. Begeleid door een museumgids.

Aan de hand van groeps- en individuele opdrachten trekken ze samen op onderzoek uit. De vijf thema’s:

Een plek voor iedereen?

Het Middelheimmuseum is een openbaar kunstpark. Het is een plek waar iedereen zichzelf mag zijn en zich thuis moet kunnen voelen. Maar is dit wel zo? En hoe was dit vroeger? Hoe kunnen we er voor zorgen dat het een plek wordt voor iedereen?

Rijkdommen

In Congoville gaan kunstenaars creatief en kritisch om met afvalmaterialen en grondstoffen uit Congo. Welke verhalen schuilen achter deze materialen? Honderd jaar geleden vaarden boten vol rijkdommen uit Congo de haven van Antwerpen binnen. België werd er rijk van, Congo niet. Ook vandaag verdient Congo weinig aan haar rijkdommen. Buitenlandse bedrijven halen de grondstoffen weg, en dumpen er hun afval in de plaats.

Verborgen verhalen

Geschiedenis geeft ons een beeld van hoe de geschiedschrijver het verleden ziet. Afhankelijk van wie de verteller is, kan een verhaal verschillende versies hebben. Maar niet alle versies worden verteld, bijvoorbeeld in de media en op school. Welke verhalen over het koloniale verleden zijn al verteld, en welke moeten nog verteld worden? Welke stemmen komen meer of minder aan bod?

Herinneringen

Herinneringen zijn vaak tastbaar: een foto, een souvenir, een monument ... Dat laatste herinnert aan een belangrijke gebeurtenis uit het verleden. Maar wanneer is een gebeurtenis belangrijk? En voor wie? Brengen monumenten een juist beeld van onze geschiedenis? Misschien moeten er wel nieuwe opgericht worden? In de expo vind je een aantal kunstwerken die verhalen tonen die niet of onvoldoende verteld worden. Zouden ze een monument kunnen zijn?

Toekomstdromers

In Congoville ontmoet je twee toekomstdromers. Met hun kleurrijk werk fantaseren ze over een toekomst waarin mensen samen oplossingen zoeken. Hoe ziet de toekomst er straks uit?

 

Praktisch

  • Met museumgids
  • € 100 voor twee uur
  • Maximum 15 leerlingen per gids, maximum 3 gidsen tegelijk

Reservering

Meld je aan voor onze nieuwsbrief