Overslaan en naar de inhoud gaan

Guillaume Bijl (België)

Antwerpen, 1946

Romeinse straat

 

Bijl zet de bezoeker graag op het verkeerde been. 

In een afgelegen, wat vergeten deel van het Middelheimpark heeft Guillaume Bijl een Romeinse straat blootgelegd. Een authentieke, zo lijkt het, met een afsluiting tegen al te opdringerige bezoekers. Een informatiebord maakt het beeld volledig.

De installatie is niet van een echte opgraving te onderscheiden. Alleen wie over de nodige geografische en historische kennis van de locatie beschikt, ziet in dat ze niet ‘echt’ is. Een dergelijke installatie is typisch voor Guillaume Bijl, die wel vaker gewerkt heeft met de op Marcel Duchamp geënte ‘compositions trouvées’: kapsalons, biljartzalen, autorijscholen en supermarkten op gelijke schaal. En dus ook compleet uitgeruste archeologische vindplaatsen.

Als de bezoeker arriveert, is de interpretatie al voorbij. Er is een ingreep in de werkelijkheid gebeurd, die de kijker-toerist maar moet accepteren, wat hij meestal ook zonder nadenken doet. In die zin verwijst het werk naar het onkritische consumptiegedrag van de doorsneetoerist. Die stelt niets in vraag, maar neemt aan wat een informatiebord hem voorschotelt. Of een gids, want hetzelfde principe geldt voor een galerie of museum. 

 

Specificaties

  • Romeinse straat
  • 1994
  • h. 100 cm x b. 500 cm x d. 1100 cm
  • Steen, gemengde technieken
  • MID.B.480

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Word vriend van het museum