Gloriette en Aubette

De twee historische monumentjes Gloriette en Aubette werden vanbinnen en vanbuiten tot in het kleinste detail gerestaureerd en in hun originele staat hersteld.

Het zouden de namen kunnen zijn van hofdames die ooit in het Middelheimkasteel woonden, maar in dit geval zijn Gloriette en Aubette de Franse benamingen voor het bootshuisje en het parkwachtershuisje. Het boothuisje staat aan de gracht vlakbij het kasteel en het parkwachtershuisje vind je aan het begin van de dreef recht tegenover de hoofdingang.

De gloriette, of ‘het tuinsieraad’, werd gebouwd aan het einde van de 18de eeuw als een verlengde van de kamers in het kasteel. Het deed dienst als een soort buitensalon. De aubette dateert van ruim een eeuw geleden en wordt gebruikt als parktoezichtershuisje voor het museum.

 

Grondige restauratie

De twee historische monumentjes werden vanbinnen en vanbuiten tot in het kleinste detail gerestaureerd en in hun originele staat hersteld.

De restauratie van de Aubette en Gloriette is voor 70% gefinancierd door het agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse overheid.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief