Gezocht: enthousiaste gidsen voor Congoville

Het Middelheimmuseum is een unieke plek in de stad waar kunst en natuur samenkomen. Deze zomer zie je er de expo Congoville. Hedendaagse kunstenaars bewandelen koloniale sporen. We zijn op zoek naar enthousiaste jongeren die als gids aan de slag willen om bezoekers rond te leiden in de tentoonstelling. Zo werk je persoonlijk mee aan een tentoonstelling die nieuwe perspectieven brengt op een historisch verhaal van kolonialisme dat vaak nog te eenduidig verteld wordt. Een leuk en leerrijk bijbaantje, voor minstens één dagdeel per week.

Wat ga je precies doen?

Als goede gastvrouw of gastheer verwelkom je groepen bezoekers. Je begeleidt hen doorheen de tentoonstelling en geeft uitleg over het concept en de kunstwerken. Een deel gaat door in het kunstpark, andere kunstwerken staan binnen: in de paviljoenen en in het rectoraat van de Universiteit Antwerpen.

Je bent zelf erg geïnteresseerd in kunst, en wakkert met je eigen enthousiasme dat van de bezoekers aan. Zo creëer je een fijne, leerzame sfeer waarbij je vooral het gesprek stimuleert. Hoe ervaren zij de kunstwerken? Wat denken zij ervan? Je krijgt de bezoekers zelfs zo warm dat ze zich na de rondleiding meteen inschrijven op een van de andere activiteiten: een kennismaking met de kunstenaars, een film, een videogesprek of een fietstocht door de stad.

Waarom precies jij?

Omdat jij de geschikte persoon bent natuurlijk!

• Je bent van nature open en enthousiast, en vindt het leuk om een groep mensen op een prettige manier te informeren.
  • Je houdt van dialoog: je luistert en vraagt door voor een goed gesprek.
  • Je houdt van kunst van vandaag en je verdiept je graag in verschillende thema’s.
  • ‘Congoville’ gaat over koloniale geschiedenis en de sporen die nog doorwerken in de samenleving van vandaag. Een thema dat jou zelf erg boeit.
  • Je spreekt goed Nederlands en liefst ook nog een paar andere talen.
  • Zelfs al heb je er amper ervaring in, je wil graag leren gidsen en je denkt dat je daar het talent wel voor hebt.
  • Je bent praktisch en flexibel ingesteld, werkt graag samen en houdt van een goede teamspirit.
  • Je bent minimaal 1 dagdeel per week beschikbaar, van mei t/m oktober 2021.
  • Je bent bij voorkeur tussen 18 en 26 jaar en je woont in (de buurt van) Antwerpen.

Wat krijg je ervoor terug?

Een enorm leerrijke ervaring! Ook leuk: gidsen in het Middelheimmuseum staat bijzonder mooi op je cv. In het gezellige gidsenteam deel je ideeën en ervaringen met je collega’s, zo steek je er echt veel van op. De opleidingen die je krijgt als gids zijn een leuk extraatje.

• De uitbetaling loopt via boekingskantoor Experience Antwerp. De gids kan zelf kiezen voor welk statuut hij/zij gaat: zelfstandige (al dan niet in bijberoep), interim of uitbetaling via een onkostennota. De gids ondertekent hiertoe een overeenkomst met Experience Antwerp. Voor een rondleiding van 2 uur, krijgt de gids een vergoeding van 85 euro bruto (in geval interim: 85 euro totale loonkost). Het nettobedrag is afhankelijk van de statuutkeuze en de persoonlijke situatie van elke gids.
  • Je krijgt de kans om de bijzondere tentoonstelling ‘Congoville’ mee te maken achter de schermen.
  • Je leert enorm veel bij dankzij een uitgebreid inwerk-, opleidings- en feedbacktraject. Je krijgt ook opleidingen om de kneepjes van het vak te leren.
  • Bij elke nieuwe tentoonstelling leidt de curator je persoonlijk rond.
  • Je werkt met enthousiaste collega’s in een prachtige en plezierige werkomgeving: het Middelheimmuseum blijft het verrassend buitenbeentje van de musea.
  • Mooi meegenomen: je kan als Middelheimgids ook gratis alle stedelijke musea bezoeken.

‘Congoville’ en toekomstige tentoonstellingen

Gastcurator Sandrine Colard gebruikt Congoville als een verzamelnaam voor fysieke en mentale sporen uit het koloniaal verleden in België. Deze sporen zijn vaak in het volle zicht verborgen, en werken bewust of onbewust nog door in de samenleving van vandaag. In dit project gaat het over een schoolgebouw, een park, imperialistische mythes, maar ook over de mensen met Afrikaanse roots in België. Vijftien internationale kunstenaars bewandelen deze koloniale sporen in de imaginaire stad Congoville en brengen zo andere, nieuwe perspectieven op een historisch verhaal van kolonialisme dat vaak nog te eenduidig verteld wordt.

Na de gidservaring die je hebt opgedaan tijdens deze tentoonstelling, zet je je engagement en kennis graag verder in komende tentoonstellingen van het Middelheimmuseum.

Ja, ik word heel graag Middelheimgids!

Fijn dat je zo enthousiast bent. Je hebt meteen al een streepje voor. Wacht niet te lang om je kandidaat te stellen, zodat je zeker de deadline haalt: we horen je graag vóór 15 maart. We zijn vooral heel erg benieuwd naar je motivatie. Daarom kan je solliciteren op twee manieren:

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Contacteer ons via greet.stappaerts@antwerpen.be.

Tot snel!

Team Middelheimmuseum