Deel je herinneringen over het leven in Congo!

#congoville

Samen met KinAct Collective zoeken we mensen die herinneringen willen delen over het leven in Congo. Tijdens een kort interview gaan we het gesprek aan vanuit je eigen belevingswereld. Heb je een object dat hoort bij je verhaal? Neem het mee!

Parlement Debout

Voordat social media in Kinshasa het uitwisselen van nieuwtjes tussen burgers ging domineren, was er de traditie van de “parlement debout”, ook wel “radio trottoir” genoemd: (veelal) mannen die op straat het nieuws uitwisselden met passanten, door de krant voor te lezen en live te voorzien van commentaar, of door verhalen te delen die ze ‘van horen zeggen’ hadden. Feitelijke correctheid deed niet per se ter zake, de eigen belevingswereld delen des te meer! Het ging erom midden op straat discussies op gang te brengen over de maatschappij en de politiek.

 

Oproep: deel je verhalen over het leven in Congo!

Op 24 juli 2021 laat KinAct zich door deze traditie inspireren om verhalen te sprokkelen over het leven in de Democratische Republiek Congo, tijdens de koloniale overheersing van België en daarna. In België vandaag zijn in vele huiskamers nog herinneringen te vinden aan het koloniale tijdperk, in de vorm van familie albums, sculpturen, maskers aan de muren, kledij,..., kortom, objecten uit Congo met een verhaal. KinAct wil op basis van familie-objecten de herinneringen terughalen, en ze in de vorm van verhalen aan Congo teruggeven.

Daarom deze oproep! Samen met KinAct Collective zoeken we mensen die hun herinneringen willen delen. Tijdens een kort interview gaan we het gesprek aan vanuit je eigen belevingswereld (Het is geen examen geschiedenis. Het gaat om jouw verhaal).

Heb je een object dat hoort bij je verhaal? Een foto album, een sculptuur, een boek, een kostuum, of iets anders wat je herinnert aan het leven in Congo? Neem het mee! Het object vormt het uitgangspunt van het gesprek. KinAct wil het object ook fotograferen, zodat ze aan een verzameling kunnen werken van verhalen en foto’s. Dit groeiend archief bewaren ze bij het KinAct collectief in Kinshasa (Matonge buurt, kunstenaarshuis Ndaku Ya La Vie Est Belle).

De interviews worden opgenomen, een deel van de interviews zal live worden uitgezonden op een lokale radiozender.

 

Praktisch

Mail ons om een gesprek te plannen via radiokinact@gmail.com, of kom langs op 24 juli 2021 tussen 12 en 16 uur.

  • Locatie: bij de installatie Ndaku Ya Mokonzi/La Maison du chef
  • Neem indien mogelijk je object mee
  • Afhankelijk van de drukte zal je misschien even moeten wachten
  • Gesprek kan verlopen in Nederlands, Frans of Engels

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief