Dan Graham (Verenigde Staten)

Urbana, Illinois, 1942

Belgian Funhouse

De weerspiegeling is essentieel in Grahams  werk. 

Dan Graham is een allround kunstenaar, die niet alleen beeldhouwt maar ook fotograaf is, filmmaker en performancekunstenaar. Hij is vooral bekend omwille van buitenpaviljoenen met glanzende spiegelende glasplaten.

In zijn tijd als galerijhouder in New York maakte hij kennis met enkele groten uit de Amerikaanse kunst, onder wie Sol LeWitt, Roy Lichtenstein, Carl Andre en Donald Judd.

Hij is vooral bekend omwille van buitenpaviljoenen met glanzende spiegelende glasplaten. Hierin ziet de bezoeker zichzelf en zijn omgeving gereflecteerd en kan hij tevens waarnemen hoe hij zelf geobserveerd wordt. In de paviljoenen die hij ontwerpt verbindt Graham waarneming en moderne architectuur, twee thema’s die hem al sinds 1965, toen hij met schaalmodellen begon, bezighouden.

Graham verwerkt vaak zijn opvattingen over architectuur als afspiegeling van maatschappelijke structuren en neemt daarbij allerlei historische, sociale, culturele en ideologische aspecten in beschouwing. Graham schrijft overigens ook over urbanisatie en andere fenomenen van sociale cultuur, zoals hedendaagse muziek en massamedia.

In dit werk dat oorspronkelijk ontworpen werd voor het Sint-Jansplein in Antwerpen, maar er beschadigd raakte en nu in Middelheimmuseum staat, vindt men die typische elementen van Grahams creaties terug.

Locatie

Nummer 49 op het grondplan

Specificaties

  • Belgian Funhouse
  • 2004
  • 250 cm x ø 1250 cm
  • Glas, staal, steen, buxus
  • MID.B.505

Meld je aan voor onze nieuwsbrief