Overslaan en naar de inhoud gaan

Albert Szukalski (Duitsland)

Furth im Wald, 1945 - Antwerpen, 2000

Dialoog

Szukalski maakt niet zomaar een vrijstaand beeld, hij roept een hele situatie en een omgeving op. 

Bij het gieten van een beeld staat een gipsen volume model voor het bronzen afgietsel. Meestal krijgt het brons een of andere menselijke gedaante. De Belgische beeldhouwer van Duitse afkomst Albert Szukalski keert de aloude werkwijze binnenstebuiten.

Bij hem staan mensen van vlees en bloed model voor gipsen gestalten. Stukken in gips gedrenkte stof legt hij als een verband over het lichaam van het levende model. Het gips verhardt en het model ontsnapt langs de voorzijde. Wat rest is een door een wit omhulsel gevangen leegte. Een mens in de vorm van een gat, een tastbare afwezigheid, een gestolde beweging. Het bleke, met polyester weersbestendig gemaakte gips, doet denken aan een spook. De twee exemplaren van het Middelheim staan levensecht te keuvelen aan een tafeltje. Als toeschouwer ben je – willen of niet – betrokken partij.

Szukalski maakt niet zomaar een vrijstaand beeld, hij roept een hele situatie en een omgeving op. Zulke environments maakten vooral in de jaren 1960 en 1970 opgang dankzij het werk van Edward Kienholz en George Segal.

 

Specificaties

  • Dialoog
  • 1974
  • h. 158 cm x b. 254 cm x d. 120 cm
  • Polyester
  • MID.B.318

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Word vriend van het museum