Scholen

Aanbod voor kleuters, kinderen, jongeren en volwassenen

Onvergetelijke lessen krijg je vaak buiten de muren van de school. Voor veel kinderen en jongeren is een schooluitstap naar het Middelheimmuseum een eerste kennismaking met beeldende kunst.

Geïnteresseerd in een klasbezoek met gids?

Bekijk ons educatief aanbod voor kleuters tot volwassenen hieronder.

De nieuwe rondleidingen voor klassen in de expo Congoville starten op 1 september.

Hoe kan je reserveren voor een klasbezoek zonder gids?

  • Meld uiterlijk een week op voorhand het klasbezoek via middelheimmuseum@antwerpen.be (vermeld er zeker bij met hoeveel leerlingen en begeleiders jullie komen).
  • Zorg ervoor dat de leerlingen 1,5m afstand houden van de andere bezoekers in het kunstpark.

Voor alle coronamaatregelen: kijk op www.middelheimmuseum.be/coronavirus.

 


 

Belangrijke info voor scholen (pdf)

Tip

Kleuters

Met deze praktische handleiding voor leerkrachten (pdf) kunnen leerkrachten de rondleiding in de klas voorbereiden en verwerken. Met dank aan Sarah Van Peer (bachelorproef lerarenopleiding Thomas More Hogeschool Mechelen). Meer info bij Greet Stappaerts, tel + 32 3 288 33 79, greet.stappaerts@antwerpen.be.

Rondleiding
Voor kleuters van 4 tot 6 jaar
‘Muzzzé, Gust en de Tovenaar’ en ‘Muzzzé, Gust en de Heks’ zijn twee speelse, leerrijke rondleidingen die kleuters nieuwsgierig maken, met aandacht voor verschillende leerstijlen en talenten en emotionele veiligheid. Beide verhalen volgen een eigen route en eindigen met een bijpassend creatief atelier.
Kinderen
Rondleiding
Voor kinderen van 5 tot 12 jaar
Aan de hand van een vijftal kunstwerken kijken de leerlingen kritisch naar kunst, naar natuur en naar zichzelf. Een gids leidt de groep rond doorheen het museum en wakkert bij de sculpturen de discussie aan.
Rondleiding
Voor kinderen van 6 tot 12 jaar
Niet alleen mensen bewegen zich doorheen het museum, ook de kunstwerken zelf zitten vol beweging.
Op eigen kracht
Voor kinderen van 5 tot 12 jaar
Een museumspel in een koffertje.
Jongeren

Steam: tool voor leerkrachten

Steam is een tool voor leerkrachten van het secundair onderwijs om zelfstandig en vakoverschrijdend aan de slag te gaan in het museum. Deze tool werd gerealiseerd door stagiaire Karen Vander Elst, lerarenopleiding  PO en PKV, Odisse Hogeschool Brussel, 2018-2019 in samenwerking met het Middelheimmuseum.

Download hier de tool (pdf)

Rondleiding Jongeren
Rondleiding
Voor leerlingen uit het secundair onderwijs
Leerlingen van het secundair onderwijs kunnen Congoville ontdekken in een interactieve rondleiding op hun maat. Begeleid door een museumgids.
Rondleiding
Voor jongeren van 12 tot 18 jaar
Nu krijg je meer dan wat je ziet. Beleef het Middelheimmuseum via de ‘wyg’ en de Middelheim app.
Rondleiding
Voor jongeren van 12 tot 18 jaar
Een open, interactieve rondleiding waarin we inzoomen op de technische kant van de sculpturen, van concept tot realisatie. Welke bijzondere technieken gebruikte de kunstenaar om deze zware kunstwerken te maken?
Rondleiding
Voor jongeren van 16 tot 18 jaar
Samen kunst beleven met een Franstalige gids. Voor de derde graad ASO en TSO uit het Nederlandstalig onderwijs met Frans als tweede taal.
Volwassenen
Online gesprek
Inzoomen op kunst
Via een interactief gesprek tussen de deelnemers en de gids bieden we de deelnemers een taalkans over het Middelheimmuseum en zijn kunstcollectie. Je NT2-groep gaat online in gesprek met de gids. Samen zoom je in op een aantal kunstwerken uit de collectie. Een ideale taaloefenkans voor je groep. De gids werkt op maat van je groep.
Rondleiding
Voor NT2 groepen: CVO, CBE - groepen MO: inburgering - groepen vrijwilligers
Rondleidingen en creatieve ateliers als taaloefenkans en als plek om samen in groep te praten over kunst en natuur.
Rondleiding volwassenen DKO
Rondleiding
Voor volwassenen uit het DKO
Meer dan kijken alleen: een museumgids nodigt volwassen uit het Deeltijds Kunstonderwijs (DKO) tijdens de rondleiding uit tot een actief gesprek over de thema’s van Congoville.
Taaloefen-rondleiding
Rondleiding
Voor volwassenen NT2 (gevorderd niveau)
Volwassen die Nederlands leren (NT2, gevorderd niveau) kunnen hun taal oefenen tijdens een interactieve rondleiding door Congoville.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief