Scholen

Onvergetelijke lessen krijg je vaak buiten de muren van de school. Voor veel kinderen en jongeren is een schooluitstap naar het Middelheimmuseum een eerste kennismaking met beeldende kunst.

Het Middelheimmuseum?

Het Middelheimmuseum onderscheidt zich als museumpark van andere musea. De parkomgeving biedt een breed toegankelijke context die bovendien ruimte laat om energie en enthousiasme de vrije loop te laten gaan.

Onze troeven zijn:

  • De buitenlucht
  • Volle bewegingsruimte
  • Minder kwetsbare kunstwerken die ons de gelegenheid geven om kleuters te leren onderzoeken
  • Geen beperkingen vanwege akoestiek

Voor leerlingen van alle leeftijden en onderwijstypes

De vele facetten van ons unieke museum maken dat er altijd wel een invalshoek te vinden is die bij de leefwereld van kleuters, kinderen en jongeren aansluit. Het Middelheimmuseum biedt dan ook rondleidingen en creatieve ateliers aan voor groepen leerlingen van alle leeftijden en onderwijstypes. Ook leerlingen met een verstandelijke of visuele handicap kunnen bij ons terecht.

Educatief aanbod

Heb je zelf  een goed idee dat de rondleiding van de leerlingen tot een belevenis maakt? Aarzel dan niet om jouw aanpak uit te proberen. In onze workshops, cursussen en tijdens onze wandelingen kan je alvast inspiratie opdoen om een eigen educatief aanbod te ontwikkelen.

Reservatie en ontvangst

Reserveer (verplicht, tenzij anders vermeld) voor alle activiteiten ten laatste drie weken voor aanvang. Onze begeleiders wachten je steeds op aan het onthaal in het Kasteel.

Kom gratis naar het museum

Via Cultuurkuur kunnen scholen:

  • gratis met de lijn naar een culturele bestemming in de daluren.
  • 1500 euro aanvragen om een samenwerkingsverband te ondersteunen met een culturele instelling

Lees hier meer

Wat als uw klas of school meer kinderen telt dan dat een activiteit toelaat?

Naast het museum bevindt zich de gratis toegankelijke speeltuin van het Nachtegalenpark. Daar kunnen jullie de tijd doorbrengen voor of na een wissel tijdens de middag. Er is picknickmogelijkheid buiten en ook binnen (gratis en na reservering). Laat u niet afschrikken door het weer, dat doen de kinderen ook niet!

Voorbereiding

Kom gerust op voorhand het museum al eens bezoeken ter voorbereiding van je klasbezoek. Als je vragen hebt, contacteer dan Greet Stappaerts, hoofd publiekswerking Middelheimmuseum

Picknicken

In het museumpark kan je overal picknicken. Bij slecht weer kan dat ook binnen in het kunstwerk Franchise Unit van Atelier van Lieshout. Groepen van meer dan tien personen reserveren best hun plek via

Meld je aan voor onze nieuwsbrief