Familieparcours

#congoville

Ontdek Congoville samen met je kinderen, aan de hand van een plattegrond met creatieve doe-opdrachten en interactieve filmpjes.

Welkom in Congoville, karibu! Ontdek de tentoonstelling samen met je gezin, dankzij een speciale plattegrond op kindermaat. Ga met deze kaart op zoek naar alle kunstwerken van de expo in het kunstpark.

Vul tijdens je tocht de kaart aan met eigen tekeningen. Zo bouw je mee aan een kleurrijke en diverse toekomst. De plattegrond zet je ook aan het denken: voel je je hier thuis? Wat zijn jouw toekomstdromen? Waar komt onze rijkdom vandaan? En kan afval misschien ook een rijkdom zijn? Bepalen monumenten onze herinneringen, of juist andersom? En wat zouden de verborgen verhalen van Congoville zijn?

Via leuke doe-opdrachten krijg je extra weetjes over de kunstwerken. Scan met je gsm de QR-codes en bekijk de filmpjes. Zo leer je bij over de vaak onzichtbare sporen van Congo in België. En wordt de tentoonstelling een hele belevenis!

Het familieparcours werd bedacht en uitgewerkt door Mirandolo.

 

Praktisch

  • Voor kinderen van 6 tot 12 jaar, in gezinsverband.
  • De plattegrond is gratis.
  • Haal de kaart en het materiaal af aan het onthaal in het kasteel.

Bekijk hier het familieparcours (pdf)

Kinderen
Familieparcours
Herinneringen zijn vaak tastbaar: een foto, een souvenir, een monument… Een monument herinnert aan een belangrijke gebeurtenis uit het verleden. Maar wanneer is een gebeurtenis belangrijk? En voor wie? Brengen monumenten een juist beeld van onze geschiedenis? Misschien moeten er wel verdwijnen of nieuwe opgericht worden?
Kind in het kunstpark
Familieparcours
Het Middelheimmuseum is een openbaar kunstpark. Het is een plek waar iedereen zichzelf mag zijn en zich thuis moet kunnen voelen. Maar is dit wel zo? En hoe was dit vroeger? Was het Middelheimmuseum altijd al een plek voor iedereen? En wie waren de flaneurs die hier vroeger rondwandelden?
Kinderen in het kunstpark
Familieparcours
In de expo Congoville gaan kunstenaars creatief en kritisch om met afvalmaterialen en grondstoffen uit Congo. Welke verhalen schuilen achter deze materialen?
UA Campus in Antwerpen
Familieparcours
Net buiten het Middelheimmuseum staat een groots gebouw. Het is de vroegere Koloniale Hogeschool, nu het hoofdgebouw van de Universiteit Antwerpen. Leer in het filmpje meer over de geschiedenis van het gebouw.
De tentoonstelling
Pascale Marthine Tayou, Colored Stones (detail) 2018. Courtesy the artist and GALLERIA CONTINUA, exhibition view Hedges, Edges, Dirt - ICA / VCU, Richmond, USA, 2018. copyright ADAGP, Paris. Photo by David Hunter Hale for ICA / VCU.
Tijdelijke expo
Hedendaagse kunstenaars bewandelen koloniale sporen
zaterdag 29 mei 2021 tot zondag 03 oktober 2021 van 10:00 tot 20:00
Individuele bezoekers
Een tentoonstelling over de sporen van de (post)koloniale geschiedenis van de Middelheimsite. Verschillende kunstenaars van Afrikaanse oorsprong en met een internationale praktijk nemen de bezoeker op sleeptouw.
Mensen in het kunstpark
In de kijker
#congoville
Maak je bezoek aan Congoville nóg interessanter. Laat je rondleiden door een museumgids of ontdek de tentoonstelling vanuit een nieuw, ander perspectief. Verdiep je in de thema’s via opgenomen gesprekken of fiets langs de verborgen koloniale sporen in Antwerpen. Ontdek hier het volledige aanbod.
Kunstwerk in het kunstpark
In de kijker
#congoville
Maak kennis met de 15 internationale kunstenaars uit Congoville. Als zwarte flaneurs wandelen ze door heden en verleden en leiden ze je rond door hun imaginaire stad op de Middelheim-site.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief