De collectie

Het concept van onze beeldentuin kent weinig gelijken. Een halve eeuw werd er geïnvesteerd in de opbouw van een indrukwekkende collectie.

Ontdek de collectie

De collectie van het Middelheimmuseum is goed voor zowat 1800 kunstwerken, het resultaat van meer dan een halve eeuw verzamelen en opbouwen. Stukken van onder meer Auguste Rodin, Henry Moore, Rik Wouters, Isa Genzken, Chris Burden, Andrea Zittel, Ai Weiwei, Barbara Hepworth, Bruce Nauman, Germaine Richier, Alberto Giacometti, Berlinde De Bruyckere, Richard Deacon…  geven een uniek overzicht van meer dan honderd jaar beeldende kunst.

Het Middelheimmuseum is vooral bekend om de collectie die staat opgesteld in openlucht. Maar er is ook een verborgen collectie: iets meer dan 80% van de kunstwerken is opgeborgen in depots, afgesloten voor de bezoekers. In 2019 opende het Middelheimmuseum het collectiepaviljoen, waar een selectie van 50 kunstwerken uit deze depots wordt getoond aan het publiek. Elk jaar breidt de collectie ook nog uit door aanwinsten en bruiklenen.

Bekijk hier de collectie online

Zoek je een specifiek boek? Raadpleeg onze online catalogus of kom langs in onze bibliotheek.

Uitgelicht
Binnen de uitgebreide collectie mogen we van een aantal beslist zeggen dat ze significant zijn voor de kunstgeschiedenis. Deze highlights zijn elk op hun manier artistieke hoogtepunten, ook binnen het oeuvre van de betreffende, internationale kunstenaars zijn ze van niet gering belang.
Uitgelicht
In het nieuwe collectiepaviljoen (her)ontdek je verborgen stukken uit de verzameling van het Middelheimmuseum.
Het Middelheimmuseum heeft veel werk verzameld dat niet of minder geschikt is voor presentatie in het park, en dat dus grotendeels verborgen blijft.
De collectie breidt nog steeds uit. Werken krijgen een plaats in de collectie door aankoop, schenking of in bruikleen.
zorg voor de collectie
De zorg voor een erfgoedcollectie in openlucht vereist een zeer specifieke aandacht en aanpak.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief