Collectiepaviljoen

In het nieuwe collectiepaviljoen (her)ontdek je verborgen stukken uit de verzameling van het Middelheimmuseum. Het is ingericht als een open depot met een functionele, veranderlijke opstelling waar je kan kennismaken met onbekende of minder bekende kunstwerken uit de collectie van het museum.

Het collectiepaviljoen bezoeken?

Omwille van de veiligheidsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, moet je online een gratis ticket reserveren.

Reserveer hier je ticket

  • Respecteer het tijdsblok dat op je ticket wordt vermeld. Je betreedt het collectiepaviljoen bij de start van het tijdsblok. Een bezoek duurt gemiddeld 60 minuten, maar je bepaalt zelf je tempo.
  • Het dragen van een mondmasker is verplicht. Dat geldt niet voor kinderen jonger dan 12 jaar en mensen die om medische redenen geen mondmasker kunnen dragen.
  • Volg de vooropgestelde route en hou afstand.
  • Draag tassen en rugzakken op de buik.
  • Leg papieren plannen niet terug na je bezoek.
  • Blijf niet wachten aan de uitgang.

Maak je bezoek aan het collectiepaviljoen maximaal contactloos. Deze tools kan je raadplegen op je smartphone:

Bekijk hier het grondplan (pdf)

 

Waarom komt er een nieuw collectiepaviljoen?

Vandaag is het Middelheimmuseum vooral bekend om de collectie in het kunstpark. Maar er is ook een verborgen collectie: iets meer dan 80% van de kunstwerken is opgeborgen in depots, afgesloten voor de bezoekers. Het gaat om werken die minder of niet geschikt zijn voor presentatie in het park, maar die het museum heeft verworven omwille van de oorspronkelijke missie: een internationaal overzicht bieden van de moderne beeldhouwkunst, van de grote voorlopers op het einde van de negentiende eeuw tot de eigen tijd. Daarnaast zijn er ook de zogenaamde steuncollecties met maquettes en modellen, tekeningen en grafiek, mediakunst en fotografie. En er staan sculpturen in de depots die wel bedoeld waren voor buiten, maar toch beter geschikt bleken voor binnen.

 

Middelheimmuseum pakt uit

Omdat de bestaande paviljoenen in het park niet de juiste bewaarcondities bieden om deze dikwijls kwetsbare werken voor een lange periode te presenteren, en omdat het museum toch maximale toegang wil geven tot de collecties in al hun diversiteit, heeft het zo’n afgesloten bewaarplaats omgevormd tot een open depot. Daar is een eerste, verrassende selectie kunstwerken uitgepakt voor het publiek. Deze werken werden niet uitgekozen door één expert, maar door een groep van heel verscheiden betrokkenen. Daarom zijn er in het collectiepaviljoen zowel topstukken te zien, als verrassende ontdekkingen te doen. Werken van Giacometti, Trampedach, Rosso, Piccinini, Gentils, Köllwitz, Lohaus, De Bruyckere, Chetwynd, Deacon, Zadkine en anderen staan eenvoudig en functioneel opgesteld, soms helemaal, soms gedeeltelijk uitgepakt.Het museum nodigt de bezoeker uit om met deze slapende verzameling kennis te maken, en ook in de toekomst steeds nieuwe perspectieven op deze collectie te komen ontdekken. Een voorproefje van de kunstwerken die je er kan zien, vind je alvast hier.

Het verhaal van het nieuwe collectiepaviljoen is er één met veel kanten. Lees hieronder meer over het paviljoen zelf, over de depotcollecties, over de selectie van de kunstwerken en over het kunstwerk in focus.

 
Het afgesloten depotgebouw van Stéphane Beel werd verbouwd tot een publieksruimte die de relatie tussen kunst, architectuur en natuur versterkt.
Het Middelheimmuseum heeft veel werk verzameld dat niet of minder geschikt is voor presentatie in het park, en dat dus grotendeels verborgen blijft.
De kunstwerken in het collectiepaviljoen zijn niet alleen om hun kunsthistorische waarde geselecteerd, maar op basis van zeven verschillende criteria.
Mensen in het collectiepaviljoen
Achteraan in het paviljoen is er ruimte om uitgebreid op één kunstwerk te focussen en vanuit verschillende invalshoeken te onderzoeken.
Te zien
Deken
Focuspresentatie
Opgelet: enkel bezoek mogelijk met gratis online ticket
zaterdag 26 september 2020 tot zondag 21 februari 2021 van 10:00 tot 17:00
Individuele bezoekers
Berlinde De Bruyckere deelt haar zoektocht als kunstenaar met ons. Vertrekkend van voorbereidende schetsen, foto’s en tekeningen voor haar Middelheimtentoonstelling in 1995, neemt ze ons mee in haar denkproces.
Rondleidingen

Bezoek je het collectiepaviljoen en de focuspresentatie graag met een gids? We organiseren rondleidingen voor individuele bezoekers en groepen. Hieronder vind je ons aanbod.

Rondleiding
Voor groepen
Ontdek verborgen kunstwerken uit de verzameling van het Middelheimmuseum en de lopende focuspresentatie.
Deken
Online gesprek
Voor groepen
Een videogesprek was nog nooit zo inspirerend! Duik vanuit je comfortabele zetel samen met een gids in een aantal bijzondere beelden uit de Focuspresentatie Berlinde De Bruyckere.
Carolina Maciel de França, Piet Hoebeke en Shamisa Debroey
Rondleiding
In het museum en online
zaterdag 07 november 2020 van 14:30 tot 16:00
Individuele bezoekers Volzet
In deze nieuwe reeks bekijk je de Focuspresentatie Berlinde De Bruyckere door de ogen van boeiende persoonlijkheden met een bijzonder verhaal. Laat je verrassen door hun interpretaties en associaties!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief