Virtuele fietstocht Revisiting History: Congo-Antwerp

#congoville

Virtuele fietstocht

Op de fiets kan je, met een gids, de vele verborgen koloniale sporen in Antwerpen ontdekken. Deze fietstocht is ook opgenomen zodat je die kan beleven als video in Universiteit Antwerpen Campus Middelheim gebouw A. Met nabespreking achteraf.
zondag 08 augustus 2021 van 14:00 tot 16:00
Individuele bezoekers

Op de fiets kan je, met een gids, de vele verborgen koloniale sporen in Antwerpen ontdekken. Deze fietstocht is ook opgenomen zodat je die kan beleven als video in Universiteit Antwerpen Campus Middelheim gebouw A. Met nabespreking achteraf.

Mensen in een klas

Foto: Jan Dirkx

 

Wereldstad met een verleden

Antwerpen is een veelzijdige wereldstad, internationaal geprezen om haar prachtige architectuur en invloedrijke culturele leven. De havenstad is vandaag op vele vlakken toonaangevend, maar sommige passages uit haar roemrijke verleden roepen steeds meer vragen op.

 

Congo voor Antwerpen

Zeg je Congo, dan denk je aan Leopold II en de fel gecontesteerde memorabilia in Brussel en daarbuiten. Maar wist je dat ook onze Scheldestad een grote rol vervulde in de exploitatie van Congo en de Congolese bevolking?

Hoe sterk is de economische vooruitgang van Antwerpen verweven met deze donkere episode in het Belgische verhaal? Wie waren de spilfiguren in het koloniale systeem? Wat heeft Congo betekend voor de modernisering van de havenstad? Zou Antwerpen er hetzelfde uitzien als de kolonisering nooit gebeurd was?

 

Interactieve fietstocht

Een groep fietsers gaat op zoek naar enkele antwoorden in de stad. Acces ngo en het Middelheimmuseum wijzen de weg langs een reeks koloniale, soms onzichtbare sporen en ontrafelen zo het verleden van de stad. De fietsrondleiding is opgenomen met een camera en kan je op enkele vaste momenten bekijken op groot scherm in Universiteit Antwerpen Campus Middelheim gebouw A. Achteraf is er een nabespreking.

Zo kom je meer te weten over het ontstaan en de ontwikkeling van deze relicten. We staan ook stil bij hun impact op de hedendaagse stedelijke, nationale en zelfs globale samenleving. Want de geschiedenis is zelden zwart of wit.

 

Praktisch

  • Sluit gratis aan.
  • Locatie: Universiteit Antwerpen Campus Middelheim gebouw A

Reserveer hier je ticket

 

Door Acces ngo i.s.m. Judith Elseviers (parcours) en Josephine Dapaah (uitwerking)

Meld je aan voor onze nieuwsbrief