Pom’ po pon po pon pon pom pon

24 oktober 2015 t/m 27 maart 2016

Tentoonstelling

Pom’ po pon po pon pon pom pon is een groepstentoonstelling in open lucht, samengesteld door kunstenaar Lieven Segers en directeur Sara Weyns.

Het vertrekt van de impact van twee werken uit 1961: de sculptuur Socle du Monde van Piero Manzoni en het manifest I Am For…  van Claes Oldenburg.

De tentoonstelling mobiliseert werken uit de collectie van het Middelheimmuseum, van kunstenaars zoals Isa Genzken en Franz West, én nodigt hedendaagse kunstenaars zoals Aaron Curry, Guillaume Bijl, Vaast Colson uit tot tijdelijke interventies, waarvan sommigen speciaal voor deze tentoonstelling worden gecreëerd. Pom’ po pon po pon pon pom pon is (het geluid van) een parade, een mars, een processie, een zoekactie. Het is een ritmische ode aan de onbegrensde vrijheid die de kunsten zich kunnen aanmeten door gewoon rond te kijken en het alledaagse te nemen als inspiratie.

Grote namen uit de recente kunstgeschiedenis en topstukken uit de collectie staan er schouder aan schouder met nieuwe werken van hedendaagse kunstenaars en met collectiestukken die doorgaans minder in het oog springen. Pom’ po pon po pon pon pom pon toont zo de voor- én achterkant van de collectie en van de kunstpraktijk, en zorgt op een tegelijkertijd zakelijke en speelse manier voor een unieke vorm en inhoud, die een nieuwe lezing van de beelden mogelijk maakt.

Stuk voor stuk gaat het om werken die een dwarse visie op zowel kunst als leven voorstaan: het zijn de vertalingen van onze wereld met beelden die door kunstenaars worden teruggesmeten, in een gemuteerde of poëtische vorm. De werken vinden hun oorsprong in verschillende tijdsgewrichten en hebben een zeer eclectische vormtaal. Toch is er ook een gemeenschappelijk kenmerk: het gaat telkens om een artistieke ontwrichting van een verwachtingspatroon, iets dat vaak gepaard gaat met een tegendraads en anarchistisch gevoel voor humor.

 

Deelnemende kunstenaars

Christian Jankowski - Dennis Tyfus - Jose Vermeersch - Rik Wouters - Roman Signer - Isa Genzken - Jean Bernard Koeman - Alexander Calder - Michel François -Frank Koolen - Olivier Strebelle - Aaron Curry - Raymond Duchamp-Villon - Joannis Avramadis - Jens Galschiot- Vaast Colson - Bernard Rosenthal  - Franz West - Michel Martens - Carl André - Peter Rogiers - Jef Lambeaux - Henk Visch - Guillaume Bijl - Peter Fengler

 

Praktisch

Prijs
Gratis

Openingsuren

  • Oktober t/m maart: van 10 tot 17 uur
  • Gesloten op maandag en 1 januari

Opening

  • 24 oktober 2015 vanaf 14.30 uur
  • Met performance door Peter Fengler

Rondleidingen voor volwassenen

  • € 75 voor twee uur + € 5 eenmalige boekingskost
  • 15 personen per gids, aansluitend creatief atelier van 2 uur mogelijk

Interactieve rondleidingen voor kinderen en jongeren in groeps- en schoolverband

  • € 85 voor twee uur + € 5 eenmalige boekingskost
  • 12 kinderen / 15 jongeren per gids, aansluitend creatief atelier van 2 uur mogelijk

Reserveringen
Rondleidingen: Visit Antwerpen, tel. 03 232 01 03
tickets@visitantwerpen.be

Extra

  • Introfilm: in hal kasteel
  • Bezoekerstekst: gratis

Meld je aan voor onze nieuwsbrief