Performancekunst

Lezing bij de expo's van Ria Pacquée en Ana Mendieta

Lezing

Het werk van Ria Pacquée en Ana Mendieta illustreert hoe uiteenlopend performances kunnen zijn. In deze lezing plaatsen we het werk van de beide kunstenaars ook binnen een internationale context: welke andere (inter-)nationale kunstenaars waren met soortgelijke thema’s bezig? En hoe beïnvloedden die elkaar?
zondag 01 september 2019 van 11:00 tot 13:00
Individuele bezoekers

Over performancekunst

Performancekunst is een actie door een kunstenaar (of diens afgevaardigde) waarbij tijd, ruimte, het lichaam van de performer, en een relatie tussen performer en publiek belangrijk zijn. Er is een grote variatie aan performances. Een performance kan vooraf tot in de puntjes zijn uitgewerkt, of vooral steunen op toeval, intuïtie en improvisatie. Meestal is er publiek aanwezig, en soms is het de bedoeling dat het publiek participeert. Performances kunnen plaatsvinden in een kunstcontext , maar ook elders, zoals op straat, waar de performance het publiek eerder ‘overkomt’, of in de natuur, waar er geen publiek is. Ze kunnen zeer kort zijn, of dagenlang duren.

Performancekunst kwam pas echt tot ontwikkeling vanaf het midden van de jaren zestig en in de jaren zeventig. De kunstenaars daagden hun publiek uit om anders te kijken en denken, ze zetten zich af tegen conventionele kunstvormen en culturele normen. Ze stelden in vraag wat kunst is.

 

Ria Pacquée: de straat als werkplek

Ria Pacquée begint met het ontwikkelen van performances in het midden van de jaren zeventig, wanneer deze nieuwe kunstvorm ook in België furore maakt. Haar performances hebben geen script en ze worden niet gerepeteerd, maar er gaat wel voorbereiding aan vooraf. Tijdens de performance spelen intuïtie en toeval een grote rol.

In deze lezing ontdek je de evolutie in haar oeuvre: van de performances uit de jaren ’80 die haar internationale doorbraak betekenden, tot haar meer recente foto- en videowerk waarin performance nog steeds een belangrijke rol speelt. De straat is haar favoriete werkplek: daar zoekt ze naar antwoorden op de meest existentiële levensvragen, als kijker, maar ook als performer. 

 

Ana Mendieta: Earth-Body werken

De Cubaanse kunstenares Ana Mendieta (1948–1985) voelde zich intens verbonden met de aarde en de oorsprong van de beschaving. Zo maakte ze een lange reeks werken die ze de Silueta Series noemde. Daarbij gebruikte ze haar eigen lichaam, of de afdruk ervan, in combinatie met natuurlijke materialen zoals klei, takken en buskruit. Ze beschreef haar kunstwerken over het algemeen als Earth-Body werken, ingrepen in het landschap waarbij haar lichaam en de directe omgeving in elkaar opgingen.

 

Praktisch

LEZING Performancekunst bij de expo's van Ria Pacquée en Ana Mendieta

  • 1 juni 2019 van 14 tot 16 uur OF 1 september 2019 van 11 tot 13 uur
  • Gratis, reserveren is niet nodig.
  • Locatie: samenkomen balie/shop in het kasteel

Docent: Inge Van Reeth

Meld je aan voor onze nieuwsbrief