Nieuw: New Narratives

In het museum en online

Rondleiding

In deze nieuwe reeks bekijk je de Focuspresentatie Berlinde De Bruyckere door de ogen van boeiende persoonlijkheden met een bijzonder verhaal. Laat je verrassen door hun interpretaties en associaties!
zaterdag 07 november 2020 van 14:30 tot 16:00
Individuele bezoekers Volzet

New Narratives

Door de ogen van iemand anders kijken, kan verfrissende inzichten opleveren. Daarom vraagt het Middelheimmuseum drie sprekers uit diverse vakgebieden om samen met ons de Focuspresentatie van Berlinde De Bruyckere te verkennen. Er is geen thema of script, enkel hun persoonlijke interpretaties en associaties. Verwacht uitzonderlijke invalshoeken op het werk en het werkproces van Berlinde De Bruyckere en een goed gesprek. Steeds verrassend, altijd boeiend!

De plaatsen zijn omwille van de coronamaatregelen beperkt, maar je hoeft niets te missen! De rondleidingen zijn de dag erna online te volgen via Facebook première. Als toeschouwer kan je actief deelnemen via de chat. Achteraf kan je de rondleidingen ook volgen via de website.

 

De gastsprekers

Carolina Maciel de França

Carolina Maciel de França (1986) is auteur en dramaturg. Zij is het dus gewoon om op zoek te gaan naar mogelijke betekenissen achter de dingen, zoals Berlinde De Bruyckere in deze presentatie het denkproces achter haar werk ontrafelt. Bovendien bezit de kunst van De Bruyckere een zekere theatraliteit, waardoor de blik van een theatermaker een echte meerwaarde kan zijn.

Bekijk de volledige rondleiding

Voor Carolina Maciel de França is goed theater nooit af, maar kan een voorstelling samen met de acteurs blijven groeien. In 2018 won ze voor haar theaterwerk de jongemakersprijs van het Nieuwstedelijk en in 2019 won ze samen met haar collectief een schrijfresidentie op Theater aan Zee voor de ontwikkeling van een scenario (CROSS OVER Pitch). Ze verzorgde recent de dramaturgie van Her(e) bij NTGent en de RATATA-avonden van Rataplan. Midden oktober komt haar eerste kortverhaal uit in de AfroLit-bundel van Uitgeverij Pluim.

Piet Hoebeke

  • Rondleiding op 07.11.2020 van 14.30 tot 16 uur
  • Online: Facebook première op 08.11.2020 vanaf 14 uur

Piet Hoebeke (1962) is uroloog. Hij is dus gespecialiseerd in het menselijk lichaam, wat net een van de belangrijkste interesses van Berlinde De Bruyckere is. Vanuit zijn ervaring met het complexe spectrum van seksuele identiteiten tussen de stereotiepe man en stereotiepe vrouw in, zal hij ons zeker een andere kijk kunnen aanreiken.

Piet Hoebeke

De interesse van prof. dr. Hoebeke gaat uit naar kinderurologie en urogenitale reconstructie in het algemeen. Hij focust vooral op aangeboren aandoeningen van urinewegen en geslachtsdelen. Daarnaast opereert hij ook aan het befaamde transgendercentrum van het UZ Gent. Zowel als Topdokter in de tv-serie (VIER) als met zijn recentste boek ‘Gender in de blender’ (uitgeverij Borgerhoff-Lamberigts) ijvert hij voor meer inzicht in alle verschillende vormen van seksuele identiteit en houdt hij een warm pleidooi voor meer individuele en maatschappelijke aanvaarding.

Shamisa Debroey

  • Rondleiding op 30.01.2021 van 14.30 tot 16 uur
  • Online: Facebook première op 31.01.2021 vanaf 14 uur

Shamisa Debroey (1989) is striptekenaar en illustrator. Zij kan dus een bijzonder perspectief werpen op de verhaallijnen in de foto’s, schetsen en krantenknipsels van Berlinde De Bruyckere. Maar met haar tekenaarsoog zal Debroey ongetwijfeld ook interessante dingen kunnen zeggen over de visuele kracht van De Bruyckeres beelden.

Shamisa Debroey

Ergens tussen illustratie en strip, en tussen kleurrijk en eenvoudig, bevindt zich het werk van Shamisa Debroey. Ze volgde de opleiding Beeldverhaal en Illustratie aan Sint-Lukas Brussel, waar ze afstudeerde met haar eerste graphic novel ‘Verdwaald’ (uitgegeven door Oog&Blik/De Bezige Bij). Ze ontving de African Artist Award en de Aanstormend Talent prijs van deAuteurs. Momenteel werkt ze als freelance illustrator voor onder andere Apple, NRC Handelsblad, De Standaard, CC Mechelen en De Westrand, en cureert ze expo’s als freelance art organiser.

 

Praktisch

  • Duur rondleiding: 1,5 uur
  • Prijs: 5 euro

De rondleidingen op 3 oktober en 7 november zijn volzet.

Rondleiding op 30 januari 2021

Reserveer hier je plek

Geïnspireerd op de New Narratives Tours in het Amsterdam Museum.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief