Johan Creten. De storm

24 mei t/m 14 september 2014

Tentoonstelling

In 2014 maakt het Middelheimmuseum plaats voor een in Parijs levende Vlaamse kunstenaar: Johan Creten (1963, België) brengt voor de tentoonstelling DE STORM nieuw en bestaand monumentaal werk samen op Hortiflora.

‘De Storm’ verkent in vier delen de relationele en emotionele stormen die bij elke persoonlijke ontwikkeling horen én de grotere stormen die woeden binnen de samenleving.

Het werk van Johan Creten maakt deel uit van collecties over de hele wereld, en blijft overal hevige reacties oproepen. Relatief onbekend bij ons, maar een grote naam in het buitenland: hij was de eerste levende Belgische beeldend kunstenaar die in het Louvre mocht tentoonstellen. Net als Schütte en Fontana is Creten altijd een voortrekker geweest om traditionele materialen zoals brons en keramiek terug te brengen in de hedendaagse kunst.

Is Johan Creten een freak, een outsider, een weirdo die al klei ademend eet en slaapt? Neemt hij een anachronistische positie in binnen de hedendaagse kunstscène?  Ogenschijnlijk onschuldige, haast naïef ogende figuratieve beelden blijken complexe metaforen te zijn. Recent zijn de beelden abstracter geworden en verbeelden ze de chaos van de hedendaagse werkelijkheid.

Het Middelheimmuseum toont met deze tentoonstelling hun actuele zeggingskracht aan. Dit in relatie tot andere tendensen in de hedendaagse beeldende kunst en in relatie tot de eigen collectie.

 

Praktisch

De Storm

  • Van 24 mei t/m 14 september 2014
  • Introfilm in de hal van het kasteel
  • Gratis bezoekerstekst in NL, FR, ENG
  • Catalogus in NL, ENG

Rondleiding in groep

  • € 75 voor 2 uur + eenmalige administratiekost van € 5
  • 15 deelnemers per gids, maximum 4 gidsen tegelijkertijd

Reservering
Graag 3 weken vooraf reserveren

Visit Antwerpen, gidsenwerking
Grote Markt 15
2000 Antwerpen
tel 03 232 01 03
fax 03 338 95 08
gidsenwerking@antwerpen.be

Open van maandag t/m vrijdag van 9 tot 16 uur.
Gesloten op zaterdag en zondag.

Extra

In de media

Meld je aan voor onze nieuwsbrief