Fietstocht Revisiting History: Congo-Antwerp

#congoville

Fietstocht

Ontdek op je fiets de vele verborgen koloniale sporen in Antwerpen. Achteraf is er een nabespreking in Universiteit Antwerpen Campus Middelheim gebouw A.
zondag 22 augustus 2021 van 14:00 tot 16:00
Individuele bezoekers

Ontdek op je fiets de vele verborgen koloniale sporen in Antwerpen. Een gids wijst je de weg langs zichtbare en soms onzichtbare sporen van ons stedelijke koloniale verleden, en ontrafelt zo het verleden van de stad. Achteraf is er een nabespreking in Universiteit Antwerpen Campus Middelheim gebouw A.

Wereldstad met een verleden

Antwerpen is een veelzijdige wereldstad, internationaal geprezen om haar prachtige architectuur en invloedrijke culturele leven. De havenstad is vandaag op vele vlakken toonaangevend, maar sommige passages uit haar roemrijke verleden roepen steeds meer vragen op.

Fietstocht in de stad

Foto: Jan Dirkx

Congo voor Antwerpen

Zeg je Congo, dan denk je aan Leopold II en de fel gecontesteerde memorabilia in Brussel en daarbuiten. Maar wist je dat ook onze Scheldestad een grote rol vervulde in de exploitatie van Congo en de Congolese bevolking?

Hoe sterk is de economische vooruitgang van Antwerpen verweven met deze donkere episode in het Belgische verhaal? Wie waren de spilfiguren in het koloniale systeem? Wat heeft Congo betekend voor de modernisering van de havenstad? Zou Antwerpen er hetzelfde uitzien als de kolonisering nooit gebeurd was?

Interactieve fietstocht

We gaan op zoek naar enkele antwoorden op de fiets door de stad. Acces ngo en het Middelheimmuseum begeleiden je op een interactieve fietstocht voor koloniale spoorzoekers. Een gids wijst je de weg langs een reeks koloniale, soms onzichtbare sporen en ontrafelt zo het verleden van de stad.

Je komt meer te weten over het ontstaan en de ontwikkeling van deze relicten. We staan ook stil bij hun impact op de hedendaagse stedelijke, nationale en zelfs globale samenleving. Want de geschiedenis is zelden zwart of wit.

• Sluit gratis aan.
  • De fietstocht, op je eigen fiets, duurt 1,5 uur. Achteraf is er een nabespreking van een half uur in Universiteit Antwerpen Campus Middelheim gebouw A.
  • Afspraak aan het Centraal Station, aan de ingang via het Astridplein

Reserveer hier je ticket

Door Acces ngo in samenwerking met Judith Elseviers (parcours) en Josephine Dapaah (uitwerking)