Eilandresidentie Ria Pacquée

Performance

Met de tentoonstelling 'They are looking at us, we are looking at them' creëert de Belgische kunstenares Ria Pacquée nieuwe performances en installaties. Je kan haar heel de maand juni live aan het werk zien op het eilandje in de parkvijver. Vanuit de sculpturale installatie 'While dogs bark, fish piss and birds fly, the artist blends into the scenery' bedenkt en voert ze acties uit. Nooit eerder was een kunstenaar zo lang aanwezig in het museum.
zaterdag 01 juni 2019 van 12:00 tot 18:00
Individuele bezoekers

Het eilandje in de parkvijver is een centraal punt in de tentoonstelling. In de muur op het eiland zitten 30 nissen, voor de 30 dagen van de maand juni. In juni verblijft Ria Pacquée elke dag van 12 tot 18 uur op het eilandje. Iedere junidag markeert ze met een aandenken in een nis. De muur is een visuele referentie aan altaartjes in Bangkok en aan begraafplaatsen bij ons, en het vullen toont het voortschrijden van de tijd. Als de muur gevuld is, verdwijnt de kunstenaar uit beeld. Daarna kunnen toeschouwers het eilandje betreden.

De toeschouwer is voor mij heel belangrijk in dit project.”
(Ria Pacquée, 2019)

Tot dan is het eilandje het exclusieve domein van de kunstenaar. Zij steekt het water over om zich te concentreren en te werken. Soms kan het lijken alsof er niet veel gebeurt, maar tegelijk biedt het een unieke inkijk in het kunstenaarschap: kunstenaars creëren niet uit het niets, sommige ideeën sluimeren jaren onder de oppervlakte tot ze plots in een werk resulteren. De toeschouwer is getuige van zowel de incubatie als de actie. Het is bijna alsof Ria Pacquée de kunstenaar tentoon stelt: de denkende kunstenaar, de creërende kunstenaar, de pauzerende kunstenaar… Het is een manier om haar kunstenaarschap te beleven en te tonen, en haar artistieke identiteit te onderzoeken.

Op het eilandje doet Pacquée kleinere en grotere acties, die organisch groeien uit haar verblijf. Ze zal werken met wat de natuur haar geeft, zoals spelen met de wind. Maar is het verblijf niet één grote performance? Ze komt namelijk niet onvoorbereid: ze brengt een stoel en een tafel, emmers, palen met helmen, een geluidsinstallatie en geluidsopnames mee. Ze presenteert ook speciaal voor dit project gecreëerde T-shirts, met observaties die ze maakte tijdens haar wandelingen doorheen het park: White lines in the sky, Dogs bark in the park, Fish pissing in the water, Moles in holes … Daarmee is de cirkel rond: door deze T-shirts te dragen, gaat de kunstenaar op in haar omgeving. Het draait niet om haar, maar om verbindingen leggen tussen de toeschouwers en het grotere geheel.

 

Praktisch

While dogs bark, fish piss and birds fly, the artist blends into the scenery

  • Elke dag in juni, behalve op maandag.
  • Van 12 tot 18 uur
  • Locatie: Middelheimmuseum, eiland in parkvijver

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief