Bivak Gloria

9 september t/m 25 november 2017

Tentoonstelling

In 2006 besloten de respectieve stadsbesturen van Antwerpen en Rotterdam om in de toekomst meer samen te werken op vlak van cultuur.

Het HessenHuis beet de spits af met het project Bivak Gloria.

De steden Rotterdam en Antwerpen hebben wat met elkaar. Er zijn belangrijke verschillen, de hedendaagse stadsplanning van Rotterdam steekt bijvoorbeeld sterk af tegen het historisch georiënteerde Antwerpen. Er is ook sprake van opvallende gemeenschappelijke kenmerken; de havens zijn wereldbekend. Maar er is vooral sprake van een grote wederzijdse nieuwsgierigheid.

In beide steden bestaat er alleszins een rijke traditie op het gebied van samenwerkingsverbanden tussen kunstenaars. In het kader van die samenwerkingsakkoorden hield het HessenHuis enkele parameters tegen het licht:

  • Wat zijn de condities en voorwaarden voor een geslaagde samenwerking?
  • En er wordt ook gereflecteerd over de samenwerking van de kunstenaar in een bredere context: hoe zit het vandaag met sociale solidariteit tussen kunstenaars?
  • Hoe zit het met de actieve solidariteit en samenwerking tussen bv vrouwelijke kunstenaars?
  • Hoe zit het vandaag met de samenwerking tussen meester en leerling?
  • Wat zijn de beperkingen en kansen van de samenwerking tussen de overheidsinstelling en de privéverzamelaar?

Kunstenaars uit beide steden formuleren een antwoord op die vragen.

De Rotterdamse kunstenaarDwight Marica en de Antwerpse Michèle Matyn werden geselecteerd en uitgenodigd om de kern te vormen van nieuwe samenwerkingsverbanden.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief