Allegory of the Cave Painting. The Other Way Around

25 oktober 2014 t/m 29 maart 2015

Tentoonstelling

Middelheimmuseum en Extra City Kunsthal stellen voor: een tentoonstelling in twee delen waarbij moderne en hedendaagse kunstenaars een antwoord bieden op de prehistorische Bradshaw-schilderingen uit West-Australië.

Deze dubbele groepstentoonstelling vertrekt van de prehistorische grotschilderingen uit de Australische Kimberly-regio. Recent werd ontdekt dat deze schilderingen ‘leven’: ze worden bewoond door rode bacteriën en zwarte schimmels die als ‘levende pigmenten’ de felle kleur voortdurend vernieuwen. De Bradshaw-schilderingen zijn dus zowel een spoor uit het verleden als dat ze nu worden gemaakt.

Terwijl in Extra City de focus ligt op het denken over en het maken van beelden, de oorsprong van schilderkunst en de geboorte van kennis, staat in het Middelheimmuseum de verhouding tussen intimiteit en kennis in onze relatie tot kunstvoorwerpen centraal.

Allegory of the Cave Painting. The Other Way Around, als tweede luik van de tentoonstelling in Extra City, brengt kunstwerken samen van onder andere Ciprian Mureşan, Michèle Matyn, Alon Levin, Navid Nuur en Hans van Houwelingen, die in dialoog treden met kunstenaars uit de Middelheimcollectie, zoals Dan Graham, Ann Veronica Janssens en Medardo Rosso.

Opening

• 25 oktober 2014 om 14.30 uur
  • Locatie: Middelheimmuseum

Allegory of the Cave Painting. The Other Way Around