Overslaan en naar de inhoud gaan

Auguste Rodin (Frankrijk)

Parijs, 1840 – Meudon, 1917

Balzac

Zes jaar worstelde Rodin met de opdracht om een beeld van Balzac te maken, toen het af was werd het geweigerd.

Behalve bepaalde belangen, speelde vooral een ideologisch conflict, over het wezen van de beeldhouwkunst. Voor Rodin primeerde de sculpturale waarde van massa en volume, die de onweerstaanbare kracht van het geniale in de mens diende uit te drukken, zonder toegeving van detail of nabootsing.

In 1891 kreeg Rodin van de ‘Société des Gens de Lettres’ de opdracht om binnen de achttien maanden een ‘Monument Balzac’ te maken. Tal van studies, naar oude portretten, schilderijen en tekeningen met de beeltenis van Balzac, evenals de studie van mensentypes uit Balzacs streek Touraine en een nadere kennismaking met zijn literaire oeuvre, leidden tot het ontstaan van een hele reeks (39) beelden. Zij zouden als oefening dienen voor de definitieve versie die in het Middelheimmuseum staat. Inmiddels was de deadline reeds herhaaldelijk overschreden. Toen het beeld in 1897 klaar was werd het geweigerd.

Voor Rodin zelf was de Balzac un pas décisif vers la sculpture de plein air. Auguste Rodins invloed op de moderne en hedendaagse beeldhouwkunst kan onmogelijk worden overschat. Nadat hij in 1875 het werk van Michelangelo had bestudeerd, zou hij uitgroeien tot een van de grootste beeldhouwers aller tijden. Hij zou ook de moderniteit in de beeldhouwkunst inluiden; zijn massieve persoonlijkheid en oeuvre bevindt zich als het ware als scharnierpunt tussen het klassieke en het moderne, meer nog, zijn werken incorporeren beide aspecten.

‘Van Rodin tot heden’ is niet zomaar een motto, maar een leidend spoor voor het Middelheimmuseum.

In bruikleen van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen sinds 1950.

 

Specificaties

  • Balzac
  • 1892–97
  • h. 273 cm x b. 120 cm x d. 120 cm
  • Brons
  • MID.KM.2196

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Word vriend van het museum