Overslaan en naar de inhoud gaan

Antony Gormley (Groot-Brittannië)

Londen, 1950

Firmament III

 

Een open uitnodiging om na te denken over onze plaats binnen de orde der dingen. 

Dit grillige, driedimensionale werk omhult een leegte in de vorm van een menselijk lichaam, maar dan zo’n tien keer groter. Het beeldhouwwerk is een matrix met zowel de kijker als het werk als aandachtspunt.

Gormley vertrekt altijd van zijn eigen lichaam. Dat mag u letterlijk nemen: vaak worden beelden naar het lichaam van de kunstenaar gegoten. Maar zijn lichaam wordt anoniem ingezet.
Het structurele principe van het werk is de bubbelmatrix met een viervlakkige knoopgeometrie. Deze komt van nature voor in het koolstofatoom en in de celstructuur van schuim en bubbels. Vier elementen of randen komen samen in een hoek van 120 graden en vormen zo een massa, vooral grillige polygonen. Deze geometrie is te vinden in heel uiteenlopende natuurlijke vormen, zoals skeletten van kiezelwieren en de kristalstructuur van mineralen. Hier dient hij om het menselijk lichaam te vatten of te vangen.

Wat de kunstenaar interesseert, is niet het esthetische, maar het menselijke van de vorm: de mens als individu, als lid van het collectief en als object in relatie tot ruimte en natuur. De titel Firmament verwijst naar de lucht of het hemelgewelf. De Latijnse oorsprong van dit woord herinnert eraan dat het firmament de lucht stevig ondersteunt. Sterren als bakens in de ruimte die de juiste richting wijzen. Zo worden ook de knopen van het werk een gesternte dat lichaam en geest tot nadenken stemt. Het zilveren, reflecterende filigrein van Firmament vangt het licht van de veranderende seizoenen op en nodigt de bezoeker continu uit om na te denken over zijn of haar plaats in de orde der dingen. Het geschonken werk krijgt een unieke plek in het oudste deel van de Middelheimmuseum.

Met steun van Galerie Xavier Hufkens, Brussel.

 

Specificaties

  • Firmament iII
  • 2009
  • h. 381 cm x b. 1094 cm x d. 697 cm
  • Roestvrij stalen elementen
  • MID.B.545

Foto's van de opbouw

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Word vriend van het museum