Overslaan en naar de inhoud gaan

Ai Weiwei (China)

Peking, 1957

The Bridge without a name

 

Een werk dat aanzet tot reflectie over de implicaties van het (symbolische) oversteken. 

Het Middelheimmuseum vroeg Ai Weiwei om een brug te bouwen. De kunstenaar ging graag op de uitnodiging in. Het leek hem een bijzondere uitdaging want hij had nooit eerder een brug gerealiseerd.

Omdat de kunstenaar spaarzaam omspringt met materialen, recycleerde hij voor zijn project een bestaand bruggetje uit het beeldenpark, maar dan wel op zijn eigen typische wijze. Het dek van de brug werd vervangen door een reliëf met planken die samen de contouren van zijn thuisland China vormen. Met dit land heeft hij zowel een problematische als een passionele relatie. Het bruggetje herinnert aan traditionele bruggetjes op Oosterse tekeningen, maar zet ook aan tot reflectie over de implicaties van het (symbolische) oversteken van een brug.

Ai Weiwei is een totaalkunstenaar, die naar eigen zeggen aan de deuren van de kunst morrelt. Hij is beeldend kunstenaar, dichter, architect, curator, expert op het gebied van oude Chinese kunstvoorwerpen… Een ‘homo universalis’, die de hedendaagse media als twitter en youtube in zijn werk integreert.

Ai Weiwei noemde zichzelf wel eens een ‘readymade’, verwijzend naar de conceptuele kunst van Marcel Duchamp. Hij gebruikt Chinese culturele voorwerpen als kant-en-klaarmateriaal voor zijn conceptueel werk. Met performances en installaties wil hij de status quo in vraag stellen, de heersende machten uitdagen, een mentaliteitsverandering in de samenleving op gang brengen en het individueel gevoel van verantwoordelijkheid aanwakkeren.

‘Act’ is zijn favoriete woord. ‘In een rationele samenleving moet de kunstenaar de rol spelen van een virus. Zelfs het kleinste ontwerp kan chaos in de wereld veroorzaken. Kunst scherpt de waakzaamheid van de rationele waarheid aan. Dit bewust zijn van de culturele en psychologische subversie is waar de kracht van kunst ligt.’

 

Specificaties

  • The Bridge without a name
  • 2012
  • h. 200 cm x b. 160 cm x d. 875 cm
  • Tropisch hout
  • MID.B.540

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Word vriend van het museum